Rukiew wodna jest rośliną, która ze swoich leczniczych właściwości jest już znana od starożytności. Obecni naukowcy twierdzą, że jest to najzdrowsza roślina na całym świecie. Uważają, że znacznie opóźnia proces starzenia się skóry. Należy ją wykorzystywać koniecznie w kuchni. Przekonajmy się jakie właściwości ma rukiew wodna.
Po prostu rzeżucha wodna
Rukiew wodna to po prostu rzeżucha wodna. Roślina ta należy do kapustowatych roślin. W ludowej medycynie jest stosowana na zaburzenia pracy wątroby, zaparcia czy też na kaszel. Fitoterapia współczesna polecana jest osobom bardzo nerwowym. W naturalnym środowisku trudno tę roślinę odnaleźć. Jednak w sklepach jak najbardziej jest to możliwe. Jeśli chcielibyśmy mimo to odnaleźć tą fantastyczną roślinę, to powinniśmy skupić się na zachodzie kraju. Rośnie na łąkach wokół potoków oraz źródeł, a do tego w płytkich wodach. Można ją jednak pomylić bardzo łatwo z gorzką rzeżuchą.
Czy jest to najzdrowsze warzywo na świecie?
Rukiew wodna to prawdziwa skarbnica składników mineralnych, witamin oraz innych substancji odżywczych. Dzięki temu jest najzdrowszym warzywem na świecie. Do tej pory sławni badacze przeanalizowali 47 warzyw oraz owoców pod kątem zawartości składników najważniejszych dla ludzkiego zdrowia i życia. Okazało się, że to właśnie rukiew nie ma w żadnym wypadku sobie równych. Nawet wyprzedziła pomidory, jarmuż oraz brokuły. CDC, a więc Amerykańskie Centrum Kontroli Chorób i Prewencji umieściło oficjalnie rukiew wodną w rankingu zdrowej żywności na pierwszym miejscu.
Antynowotworowe właściwości
Włączenie do jadłospisu rukwi wodnej uchronić może znacznie przed rozwojem raka. Takiego właśnie zdania są naukowcy z Wielkiej Brytanii. Wszystko tak naprawdę dzięki wszelkiego rodzaju substancjom. Substancje noszą nazwę izotiocyjanianów. Odpowiadają one za bardzo charakterystyczny smak rukwi.
Warto zatem zaopatrzyć się w nią. W małych, miejskich sklepach możemy mieć kłopot z dostaniem tego wspaniałego warzywa. Gdzie zatem powinniśmy szukać? Warto skoncentrować swoje poszukiwania na sklepach ze zdrową żywnością. Z tych sklepów raczej nie wyjdziemy z pustymi rękoma. Wręcz przeciwnie kupimy nie tylko rukiew wodną, ale także masę innych równie cennych warzyw. Gdy gotujemy dla swojej rodziny, to powinniśmy rukiew wodną na stałe wprowadzić do codziennego jadłospisu. Jest nie tylko zdrowa, ale także przepyszna. Doceńmy to i wiedzmy, że rodzina będzie tym oczarowana oraz doceni nasze umiejętności gastronomiczne i kuchenne. Jest to dla nas bardzo ważne.