Hodowanie w domu patyczaków, nietypowych owadów z rzędu tzw. straszyków jest w Polsce w  ostatnich latach bardzo popularne. Czym są te oryginalne zwierzęta i jak się nimi zajmować w hodowli hobbystycznej? Podpowiadamy!

Patyczak – owad jak gałązka! Wygląd i cechy

Długi i do złudzenia przypominający patyk albo gałązkę – taki jest właśnie patyczak, który bywa też określany mianem igielnika, patyczaka annamskiego lub indochińskiego. Jego wyjątkowy talent do upodabniania się do fragmentu drzewa sprawia, że często nawet w domowym terrarium można go z nim pomylić.

  • Kolor: ciemnobrązowy lub ciemnozielony
  • Długość: samiec ok 7 cm, samiczka do 10-ciu cm
  • Odnóża: cztery, bardzo wąskie i ostro zakończone
  • Czułki – dwa, zwykle dłuższe niż odnóża i zaczynające się zaraz przy malutkiej głowie
  • Skrzydła: posiada je większość gatunków należących do rzędu straszyków, ale w niektórych przypadkach występują one tylko u samców.

Co je i pije patyczak?

Patyczaki są bezkręgowcami roślinożernymi. Ich dieta w całości obejmuje więc to, co pochodzi ze świata flory. Można je karmić zielonymi liśćmi i młodymi pędami, które stanowią ich bazę żywieniową. Przysmakami są też: jeżyny, poziomki, maliny, truskawki, leszczyna, dzika róża, bazylia, morwa czy ognik szkarłatny. Wśród patyczaków dostępnych w sklepach zoologicznych możemy też trafić na takie, które z przyjemnością zjedzą liście forsycji, bzu, babki lancetowatej czy ligustru, ale nie każdy patyczak je lubi.

Poszczególne gatunki straszyków mogą mieć też inne preferencje pokarmowe, wynikające wprost z ich indywidualizmu. Zjedzą chociażby akcję, guajawę, rozsmakują się w liściach paproci, bambusa i cząstkach cynamonu.

W okresie zimowym, kiedy większość roślin zielonych jest w ogrodzie niedostępna, można im podawać rośliny uprawiane na domowych parapetach. Tym samym warto wcześniej zacząć uprawiać np. bazylię w doniczce czy inne smaczne zioła. Wiele osób mrozi świeże zioła, by móc je podawać patyczakom zimą, ale tu należy pamiętać, żeby porcje te poszatkować i podawać po wyjęciu z zamrażalnika w formie rozdrobnionej.

Jak długo żyje patyczak?

Patyczak hodowany w warunkach domowych, biorąc tu pod uwagę idealne warunki stworzone mu w terrarium, będzie żył do roku, wyjątkowo nieco ponad rok. To, jak długo żyje patyczak będzie też uzależnione od poprawności jego żywienia – ten, który nie będzie karmione regularnie lub jego dieta będzie zbyt mało zróżnicowana, będzie oczywiście żył krócej.

Czy patyczaki można brać na ręce? Czy patyczaki gryzą ludzi?

Większość osób decydujących się na hodowanie patyczaków bardzo chciałaby je od czasu do czasu wziąć na ręce, ale z różnych powodów obawia się to zrobić. Wyjaśniamy: tak, patyczaki można brać na ręce, ale nie zaleca się tego robić zbyt często, żeby ich niepotrzebnie nie stresować. Bezkręgowce te są niegroźne i nie zrobią człowiekowi krzywdy, ale warto wiedzieć, że ich odnóża zakończone są małymi haczykami w momencie zetknięcia się ich z naskórkiem, pierwsze wrażenie może być dziwne, ale nie bolesne! Haczykami patyczak chwyta się dłoni, ale nie wbija w nią, nie rani i jest to raczej doświadczenie zabawne niż bolesne.

Czy patyczaki gryzą? Na szczęście nie! Są roślinożercami, a ich otwory gębowe nie pozwalają na gryzienie czegokolwiek innego niż rozdrobnione do postaci płaskiej liście i inne rośliny.

Ile kosztuje 1 patyczak?

Cena jednego patyczaka zależy wprost od oferty wybranego sklepu zoologicznego, w którym go kupujemy, ale średnio można przyjąć, że są to kwoty od 2 do 6 zł za sztukę. Bywają i zwierzęta droższe (i co za tym idzie większe), ale finalne cena maksymalna rzadko jest wyższa niż 10 zł.

Jak przygotować terrarium dla patyczaka?

Bardzo młodym osobnikom w zupełności wystarczy… słoik! Są one na tyle niewielkie, że zanim podrosną i trzeba będzie im przygotować terrarium, w zupełności ich „lokalowe” potrzeby zaspokoi właśnie większy słoik, szklany wazon czy proste akwarium.

Zasada: wysokość pojemnika musi być minimum dwa do trzech razy większa niż cała długość owada. Tylko wtedy będzie mu wygodnie!

Terrarium dla większych osobników:

  • Na 3-4 patyczaki optymalne będzie terrarium o wielkości 35x35x30 cm lub większe
  • Litr pojemności terrarium przewidujemy na każdą sztukę, jaką zamierzamy trzymać w środku
  • Góra terrarium musi być szczelnie zakryta np. siatką albo firanką o gęstych oczkach. Te zwierzęta są ciekawskie i lubią urządzać sobie długie wycieczki – jeśli szczyt pojemnika będzie otwarty, to na pewno z niego wyjdą. Jednocześnie zasłona nie powinna być blokadą dla dostępu świeżego powietrza. Wewnątrz terrarium musi być dobra wentylacja!
  • Dno powinno być wyłożone np. ręcznikami papierowymi, torfem albo praktyczną, kokosową włókniną. Niektórzy stawiają na piasek, ale tu dobrze jest go najpierw wyprażyć w piekarniku, tak, żeby pozbyć się wszelkich grzybów i mikrobów, jakie mogą się w nim znajdować. Drobnoustroje mogą stanowić zagrożenie dla naszych straszyków.
  • Gałązki i patyki – obowiązkowe gadżety do terrarium, dzięki którym patyczaki będą miały się do czego przyczepiać, po czym chodzić i tym samym poczują się bezpiecznie i jak w domu. Najlepiej jest ułożyć gałązki aż do samego szczytu pojemnika, zostawiając między poszczególnymi przerwy – to właśnie nimi nasze zwierzęta będą się przeciskać, podróżując po swoim domku.
  • Temperatura: 20-23 stopnie Celsjusza, ale nie mniej niż 15, bo wtedy zaczną marznąć i mogą chorować.
  • Wilgotność powietrza: od 70 do 80 % – żeby ją uzyskać wystarczy raz dziennie spryskać terrarium wodą ze zwykłego spryskiwacza.

Uwaga: jeśli w terrarium będzie zbyt ciasno, to patyczaki zaczną sobie wzajemnie podgryzać nogi.