Czym jest omacnica spichrzanka?

Omacnica spichrzanka jest bardzo często występującym szkodnikiem w domu. Omacnica występuje także pod nazwą spożywczego mola. Jak wygląda oraz gdzie przebywa najczęściej? Poznajmy sposoby ich zwalczania.

Omacnica spichrzanka – czym się charakteryzuje?

Omacnica spichrzanka należy do rodziny motyli. Bardziej znana jest po prostu jako mol spożywczy. Rozpiętość skrzydeł omacnicy wynosi pomiędzy 14 a 18 milimetrów. Skrzydła przednie moli spożywczych są ciemnoczerwone czy też w kolorze brunatno-czerwonym. W połowie jest także widoczny szaroniebieskie pasek poprzeczny. Z kolei u nasady są one żółtawe. Tylne skrzydła zawsze są szaroniebieskie. Co ciekawe mole spożywcze mogą złożyć nawet pięćset białych jaj na pokarm, który po wylęgnięciu larw jest miejscem głównym ich żerowania.

Rozwój larwalnego stadium jest zależne od rodzaju pokarmu spożywanego, jak i także od temperatury. W naszym kraju, w nieogrzewanych pomieszczeniach występują dwa pokolenia w roku. Letnie się rozwija w ciągu dziewięćdziesięciu dni, a zimujące nawet dwieście dwadzieścia dni. W przypadku niekorzystnych mocno warunków gąsienice zapadać mogą w diapauzę. Osobniki dorosłe nie pobierają pokarmu i żyją jakieś dwa tygodnie. W ciągu dnia siedzą na ścianach w sposób nieruchomy oraz na opakowaniach produktów spożywczych, dopiero wykazują aktywność nocą.

Jak można się pozbyć moli?

Aby się pozbyć moli spożywczych należy działać w sposób konsekwentny. Usunięcie omacnicy z mieszkań nie należy do najłatwiejszych. Wymaga wysiłku oraz wytrwałości. Dlatego już podczas zakupów powinniśmy sprawdzić czy przypadkiem szkodników nie przynieśliśmy do naszego domu. Jeśli chodzi o zwalczanie moli, to możemy żywność włożyć do lodówki na okres czterech dni, gdzie temperatura niska zabije larwy oraz jajeczka. Porażone mocno artykuły spożywcze przez mole usuwamy całkowicie. Należy wyczyścić dobrze ciepłe oraz ciemne miejsca za meblami oraz odkurzyć tyły szafek, ściany oraz także podłogi.

Gdy myjemy szafki oraz pojemniki w celu pozbycia się spożywczych moli warto przetrzeć je octem winnym lub też roztworem wody z octem jeden do jednego, z dodatkiem cytrusowego olejku lub olejku goździkowego. Ziarniste produkty powinniśmy przechowywać w szczelnych pojemnikach ze szkła, metalu czy też plastiku. Wewnątrz możemy umieścić liść laurowy bądź ziele angielskie. Zioła te odstraszają skutecznie mole. W szafce możemy umieścić także pomarańczę wysuszoną z goździkami w nią wbitymi. Jak widzimy sposobów jest całkiem wiele. Możemy zacząć działać.

Dodaj komentarz