Czeremcha owoc to temat pojawiający się niczym bumerang. Bardzo często możemy się spotkać z informacjami, że owoce te są trujące. Jednak nic bardziej mylnego. Okazuje się, że miąższ owoców możemy na surowo jeść i to bez żadnych obaw. Jeśli mamy jakieś wątpliwości, to poddajmy owoce obróbce termicznej, aby na pewno się pozbyć związków toksycznych. A jakie właściwości mają te owoce?

Właściwości owoców czeremchy

Czeremcha owoce przede wszystkim są cienione przez wielu znawców. Na pewno ich smak jest bardzo wyrazisty. Określany jest jako słodko-cierpki. Wyróżniają się nie tylko intensywnym aromatem, ale także jędrnością. Mało kto zdaje sobie sprawę, że wykazują prozdrowotne właściwości, które są bardzo podobne do owoców czarnego bzu. Zawierają one dużo potasu, witaminy C, rutyny, antocyjanów, karotenoidów oraz także błonnika. Prozdrowotne właściwości także mają napary z kory, liści oraz oczywiście z kwiatów. Każdy z nas powinien mieć świadomość, że owoce mają działania przede wszystkim moczopędne, antyoksydacyjne oraz przeczyszczające.

Gdy poczytamy o tej roślinie nieco więcej, to dowiemy się także, że działają przeciwbakteryjnie oraz antyseptycznie. Są zatem naprawdę dobrym remedium na kaszel oraz ból gardła. Znany jest także iście zbawienny pływ liści i owoców na rozrodczy układ kobiety. Napar z tych owoców jest stosowany przy silnych comiesięcznych krwawieniach.

Masz czeremchę w ogrodzie? Musisz to wiedzieć!

Gdy mamy czeremchę w ogrodzie, to ogólnie powinniśmy nieco więcej o niej wiedzieć. Na pewno powinniśmy się zorientować, kiedy należy zbierać owoce czeremchy? Zatem kiedy? Owoce czeremchy zbierać najlepiej, kiedy już są mocno dojrzałe, a nawet lekko pomarszczone oraz przejrzałe. Na pewno żaden amator ogrodnictwa oraz sadownictwa nie wiedział o tym. Amatorzy najczęściej dużo szybciej zbierali swoje zbiory. Okazuje się, że dopiero gdy owoce są pomarszczone, to są najsmaczniejsze oraz najsłodsze. Wówczas nadają się wręcz idealnie do przetworzenia.

Zastosowanie owoców czeremchy

Wiemy już doskonale, że owoce czeremchy śmiało możemy jeść na surowo. Świetnie pasują do sałatek oraz do koktajli. Ich smak najlepiej wydobywają jednak liczne przetwory. Okazuje się, że z czeremchy możemy zrobić dżemy, galaretki, nalewki oraz konfitury. Te pestkowce niewielkie nadają się wręcz świetnie również do suszenia.

Dowiedzieliśmy się nieco więcej o tych fantastycznych owocach, które przez wiele osób są wyrzucane i całkowicie ignorowane, co jest dużym błędem.

Czeremcha — odmiany i gatunki

Czeremcha zwyczajna

Czeremcha zwyczajna (Prunus padus), zwana też śliwą kocierpką, trzemchą albo smrodynią to najpopularniejszy gatunek czeremchy. Występuje w Europie, Azji Mniejszej i w zachodniej Syberii. W Polsce w stanie naturalnym spotykana jest najczęściej w wilgotnych lasach nad brzegami rzek, jezior lub innych zbiorników wodnych. Ten gatunek czeremchy stosowany jest do osuszania podmokłych terenów, ponieważ jej korzenie mają właściwości do pobierania wody i szybkiej transpiracji jej przez liście.

Największą ozdobą czeremchy zwyczajnej są białe, mocno pachnące kwiaty, zebrane w grona, które pojawiają się na przełomie maja i kwietnia. Po ich przekwitnięciu pojawiają się nieduże, kuliste, ciemne owoce, któe są źródłem pożywienia dla ptaków. Liście oraz kora czeremchy zwyczajnej wydzielają specyficzny zapach odstraszający owady.

Czeremcha zwyczajna — ozdobne odmiany
  • Czeremcha zwyczajna 'Albertii’ – odmiana o jajowatym pokroju, osiągająca wysokość od 8 do 10 m. Obfite, białe kwiaty zebrane w zwisające grona o długości do 18 cm pojawiają się w kwietniu i maju. Idealna do małych ogrodów, ulic, parków i ogrodów publicznych.
  • Czeremcha zwyczajna 'Colorata’ – odmiana o różowych, pięknie pachnących kwiatach. Dorasta do 10 m wysokości.
  • Czeremcha zwyczajna 'Plena’ – osiąga wysokość od 7 do 14 m. Ciemnozielone liście jesienią przebarwiają się na pomarańczowo i czerwono. Jej piękne, duże, pełne kwiaty o silnym, miodowym zapachu przyciągają liczne owady.
  • Czeremcha zwyczajna 'Watereri’ – odmiana o luźnej koronie. Jesienią jej liście przebarwiają się na żółto i pomarańczowo.
  • Czeremcha zwyczajna 'Nana’ – tworzy kulistą, gęstą i bardzo regularną koronę. Osiąga wysokość do 3-4 m. Ciemnozielone, piłkowane na brzegu liście o długości do 8 cm, jesienią przebarwiają się na pomarańczowo. Może być szczepiona na pniu i wykorzystywana jako drzewo uliczne.

Czeremcha amerykańska

Czeremcha amerykańska (Prunus serotina), z uwagi na okres owocowania przypadający na przełom września i października, nazywana jest także czeremchą późną. Pochodzi z Ameryki Północnej. W Polsce można ją spotkać na terenie całego kraju.

Szybko rośnie i rozprzestrzenia się wypierając rodzime gatunki, przez co zaburza ekosystem siedliskowy. Dorasta do 25-30 m wysokości.

Liście czeremchy amerykańskiej są zaostrzone, drobno piłkowane, z wierzchu błyszczące i ciemnozielone, a od spodu jasnozielone. Jesienią przebarwiają się na żółty lub miedziany kolor. Groniaste kwiatostany są mniejsze i bardziej wzniesione niż u czeremchy zwyczajnej, z kolei jej owoce są większe i słodsze niż u innych gatunków.

Czeremcha amerykańska — odmiany
  • Czeremcha amerykańska 'Żółwin’ – polska odmiana, której bardzo słodkie owoce pojawiają się późno, bo we wrześniu i utrzymują się na drzewie do października. Pomarszczone przypominają w smaku rodzynki.
  • Czeremcha wirginijska (Prunus wirginiana) – gatunek północnoamerykański, który w stanowisku naturalnym będący drzewem lub dużym krzewem liściastym, osiągają od 3 do 10 m wysokości. Zwykle tworzy kilka krótkich, nierównych pni, z których już od dołu wyrastają gałęzie. Owoce czeremchy wirginijskiej nie zawierają zbyt wiele amigdaliny, dlatego bez obaw mogą być spożywane bez obróbki termicznej, gdyż nie istnieje groźba powstawania cyjanowodoru. W Polsce podobnie jak czeremcha amerykańska, jest gatunkiem inwazyjnym. Spotykane są dwie odmiany tego gatunku czeremchy: czeremcha wirginijska 'Lee’ o żółtych owocach, które nadają się na przetwory, oraz czeremcha wirginijska 'Shubert’ – to niewielkie drzewo o luźnej koronie i ładnych liściach zmieniających kolor na wiśniowopurpurowe.