Czeremcha owoc – trująca czy nie?

Czeremcha owoc to temat pojawiający się niczym bumerang. Bardzo często możemy się spotkać z informacjami, że owoce te są trujące. Jednak nic bardziej mylnego. Okazuje się, że miąższ owoców możemy na surowo jeść i to bez żadnych obaw. Jeśli mamy jakieś wątpliwości, to poddajmy owoce obróbce termicznej, aby na pewno się pozbyć związków toksycznych. A jakie właściwości mają te owoce?

Właściwości owoców czeremchy

Czeremcha owoce przede wszystkim są cienione przez wielu znawców. Na pewno ich smak jest bardzo wyrazisty. Określany jest jako słodko-cierpki. Wyróżniają się nie tylko intensywnym aromatem, ale także jędrnością. Mało kto zdaje sobie sprawę, że wykazują prozdrowotne właściwości, które są bardzo podobne do owoców czarnego bzu. Zawierają one dużo potasu, witaminy C, rutyny, antocyjanów, karotenoidów oraz także błonnika. Prozdrowotne właściwości także mają napary z kory, liści oraz oczywiście z kwiatów. Każdy z nas powinien mieć świadomość, że owoce mają działania przede wszystkim moczopędne, antyoksydacyjne oraz przeczyszczające.

Gdy poczytamy o tej roślinie nieco więcej to dowiemy się także, że działają przeciwbakteryjnie oraz antyseptycznie. Są zatem naprawdę dobrym remedium na kaszel oraz ból gardła. Znany jest także iście zbawienny pływ liści i owoców na rozrodczy układ kobiety. Napar z tych owoców jest stosowany przy silnych comiesięcznych krwawieniach.

Masz czeremchę w ogrodzie? Musisz to wiedzieć!

Gdy mamy czeremchę w ogrodzie, to ogólnie powinniśmy nieco więcej o niej wiedzieć. Na pewno powinniśmy się zorientować kiedy należy zbierać owoce czeremchy? Zatem kiedy? Owoce czeremchy zbierać najlepiej, kiedy już są mocno dojrzałe, a nawet lekko pomarszczone oraz przejrzałe. Na pewno żaden amator ogrodnictwa oraz sadownictwa nie wiedział o tym. Amatorzy najczęściej dużo szybciej zbierali swoje zbiory. Okazuje się, że dopiero gdy owoce są pomarszczone to są najsmaczniejsze oraz najsłodsze. Wówczas nadają się wręcz idealnie do przetworzenia.

Zastosowanie owoców czeremchy

Wiemy już doskonale, że owoce czeremchy śmiało możemy jeść na surowo. Świetnie pasują do sałatek oraz do koktajli. Ich smak najlepiej wydobywają jednak liczne przetwory. Okazuje się, że z czeremchy możemy zrobić dżemy, galaretki, nalewki oraz konfitury. Te pestkowce niewielkie nadają się wręcz świetnie również do suszenia.

Dowiedzieliśmy się nieco więcej o tych fantastycznych owocach, które przez wiele osób są wyrzucane i całkowicie ignorowane, co jest dużym błędem.

Dodaj komentarz