Prowadzenie lokalu gastronomicznego to w dzisiejszych czasach spore wyzwanie, z którym wiąże się szereg obowiązków. Oprócz przygotowywania smakowitych potraw i podawania ich klientom w estetyczny sposób, w restauracji trzeba szczególnie troszczyć się o czystość i higienę. Dotyczy to nie tylko sali dla gości oraz ogólnodostępnych przestrzeni, lecz przede wszystkim kuchni – miejsca, w którym przygotowywane są posiłki. Musi być ona sprzątana i dokładnie czyszczona codziennie, za pomogą wysokiej jakości, skutecznych środków czyszczących.
Sprzątanie kuchni w restauracji i związane z tym wyzwania
Sprzątanie kuchni w lokalach gastronomicznych, restauracjach i hotelach musi wpisywać się w zasady tzw. Dobrej Praktyki Higienicznej (z ang. Good Hygenic Practise, GHP). Określa ona, jakie działania należy podjąć, aby zagwarantować pełne bezpieczeństwo miejscom przeznaczonym do przygotowywania żywności. GHP obejmuje procedury z zakresu czyszczenia, mycia, dezynfekcji, suszenia sprzętów i maszyn oraz urządzeń kuchennych. Oprócz tego, sprzątanie kuchni w lokalu gastronomicznym powinno być realizowane zgodnie z obowiązującymi zasadami HACCP, które analizują istniejące zagrożenia i wyznaczają punkty kontroli, niezbędne dla zapewnienia bezpiecznego i higienicznego przygotowywania posiłków dla klientów.
Za realizację zadań związanych ze sprzątaniem kuchni w restauracji odpowiedzialny powinien być szef kuchni. W jego gestii powinien znajdować się także zakup odpowiednich produktów i akcesoriów. Chemia do czyszczenia kuchni powinna być bardzo starannie wybrana, aby jej zastosowanie przyniosło oczekiwane rezultaty. Przeglądając profesjonalne środki czystości dla gastronomii, warto zwracać uwagę nie tylko na samą ich cenę i markę, ale także gwarantowane rezultaty, skuteczność oraz wydajność. Zadaniem szefa kuchni jest także odpowiednie przeszkolenie pracowników odnośnie do zasad ich użytkowania – środki czyszczące przeznaczone do profesjonalnych zastosowań charakteryzują się bowiem wyższym stężeniem substancji aktywnych aniżeli chemia gospodarcza przeznaczona do domowego sprzątania.
Czyszczenie, mycie i dezynfekcja kuchni w lokalu gastronomicznym
W ramach dbania o czystość i higienę lokalu gastronomicznego wyróżniamy trzy kluczowe fazy sprzątania. Pierwszą z nich jest czyszczenie powierzchni, które wbrew pozorom nie jest tożsame z ich dezynfekcją. Czyszczenie ma za zadanie przygotować pomieszczenie do właściwego mycia, poprzez usunięcie z niego resztek żywności i widocznych zabrudzeń. Odpowiednio dobrana chemia do czyszczenia kuchni zapewnia wysoką skuteczność pracy i przygotowuje powierzchnie kuchenne do kolejnego etapu, a mianowicie do mycia.
Na etapie mycia powierzchni kuchennych usuwane są wszelkie osady oraz części mikroorganizmów. Profesjonalne środki czyszczące pozwalają przeprowadzić cały proces szybko, sprawnie i z dużą dokładnością. Podstawowym produktem, którego używa się na tym etapie jest detergent. Rozprowadza się go na całej mytej powierzchni, a następnie spłukuje czystą wodą. Po myciu konieczne jest jeszcze zdezynfekowanie powierzchni – może być ona przeprowadzona w sposób chemiczny lub fizyczny i ma za zadanie wyeliminowanie wszelkich mikroorganizmów, których obecność mogłaby stanowić zagrożenie dla zdrowia lub życia klientów.