Święta Bożego Narodzenia tuż-tuż! Dla wielu z nas to już czas „świątecznego zamieszania” – ubierania choinki, kupowania i pakowania prezentów, strojenia domu, a do tego planowania tradycyjnych potraw. Potrawy wigilijne to z reguły coś, na co wyczekujemy, jednak wiążą się też z dużą ilością przygotowań. Jak sprawić, by były one przyjemnością i wspólnie spędzonym czasem?
Przede wszystkim warto włączyć rodzinę do przygotowań. Święta to magiczny czas, w którym możemy się na chwilę zatrzymać i nacieszyć towarzystwem bliskich. Jednak mając więcej obowiązków niż zwykle, czasami robi się nerwowo… Dobra organizacja kuchni jest tutaj kluczowa.
Akcesoria do gotowania i pieczenia zawsze powinny być pod ręką! Wigilijne menu ma wiele odsłon – karp, kapusta, pierogi, barszcz czerwony, sałatka jarzynowa i różnego rodzaju ciasta. Każda z tych potraw wymaga przygotowania w innym naczyniu, a przechowywanie ich w szafkach wyposażonych w wygodne systemy zdecydowanie ułatwia proces gotowania. Dobrze jest, jeśli przynajmniej te naczynia, których używamy na co dzień, będą łatwo dostępne, ponieważ prawdopodobieństwo, że będziemy musieli wspiąć się wyżej po te używane tylko do świątecznych dań, jest duże.
Warto przed zaplanowaniem dań sprawdzić, czy mamy wszystkie produkty, które będą nam potrzebne do zaserwowania bożonarodzeniowych posiłków. Dobrze zaopatrzona spiżarnia w kuchni, najlepiej magazyn na suche produkty tuż obok lodówki, sprawi, że unikniemy generowania nadmiernych kroków (zarówno po kuchni w poszukiwaniu potrzebnych składników, jak i do najbliższego sklepu po to, czego zapomnieliśmy kupić). Jako system do magazynowania zapasów świetnie sprawdza się TANDEM od PEKA.
W takie dni szczególnie doceniamy organizację kuchennych szuflad. W świątecznej kuchni nie może zabraknąć ostrych noży. W drewnianym bloku na noże czekają, gotowe do użycia, by pokroić wszelkiego rodzaju ciasta czy pasztet. Na pewno pomocne będą miarki – nie każdy potrafi wymierzyć wszystko „na oko”, szczególnie jeśli przygotowujemy coś, co gotuje się raz na rok. Z pewnością przyda się nam wałek do ciasta, i dobrze jest wiedzieć, gdzie jest. Dobrze zorganizowane szuflady są wygodne i efektowne.
O czym jeszcze należy pamiętać? Z pewnością o pojemnikach, w których będziemy mogli przechowywać pozostałą część dań. Wracając wspomnieniami do poprzednich Świąt, z pewnością nie raz ilości przygotowanego jedzenia przerosły możliwości gości. Dobrze jest mieć w zanadrzu większe i mniejsze pojemniki, dzięki którym jedzenie nie zmarnuje się, a będziemy mogli je zjeść w następnych dniach lub podarować bliskim. System, który pozwala wygodnie przechowywać pojemniki, to Space Flexx.
Przygotowania do Świąt to swojego rodzaju test dla kuchni. Spędzając w niej więcej czasu niż na co dzień, możemy przekonać się, czy ta przestrzeń jest dobrze zorganizowana i czy spełnia nasze potrzeby.
Informacja prasowa PEKA.