Chcesz przygotować ziemię pod sadzenie warzyw kwasolubnych i potrzebujesz zakwasić glebę? A może planujesz zasiać rośliny preferujące ziemię zasadową? Sprawdź, jak domowym sposobem zakwasić i odkwasić podłoże w ogródku.

Czym jest pH gleby?

 Osoba sadząca rośliny w szklarni

Odczyn gleby, czyli jej pH, to jeden z najważniejszych czynników wpływających na wzrost roślin. Jest to miara kwasowości lub zasadowości wyrażana w skali od 0 do 14. Od pH gleby zależy rozpuszczalność składników mineralnych i odżywczych oraz dostępność tych mikroelementów dla roślin. pH wpływa też na życie mikroorganizmów w glebie. Odczyn podłoża, czyli jego pH, determinuje to, jakie rośliny będą najlepiej rosły w danej glebie i dawały duże plony.

Ziemia zasadowa i kwaśna – zakres pH gleby

pH podaje się w zakresie od 0 do 14, gdzie:

  • 0 do <7 to środowisko kwaśne, a im niższe wartości, tym większa kwasowość gleby,
  • 7 – gleba neutralna,
  • >7 do 14 – gleba zasadowa (alkaliczna) – wyższe wartości oznaczają większą zasadowość.

Środowisko bardzo kwaśne, czyli takie poniżej wartości pH 4 jest zazwyczaj niekorzystne dla większości roślin. W glebie o takim pH rosną rośliny przystosowane do skrajnie trudnych warunków, np. gatunki rosnące na torfowiskach. Wiele roślin, głównie te kwitnące, jak azalie, rododendrony i borówki lubi glebę kwaśną o pH 4-6. Lekko kwaśna i neutralna gleba (pH 6-7) przeznaczona jest dla traw, warzyw i wielu gatunków kwiatów. Wartości powyżej 7 są tolerowane przez ograniczoną liczbę roślin – większość warzyw, owoców i kwiatów woli jednak niższe pH i wyższą kwasowość gleby.

Zarówno bardzo kwaśne, jak i skrajnie zasadowe środowisko jest szkodliwe dla roślin, bo nie dostarcza im niezbędnych składników odżywczych. Czym zakwasić glebę i jak odkwasić glebę domowym sposobem?

Jak zakwasić ziemię domowym sposobem?

Wiele gatunków warzyw, owoców i kwiatów preferuje kwaśne podłoże, bo w tego rodzaju glebie mikroelementy, takie jak żelazo, mangan i miedź stają się dostępniejsze. Kwasowość ziemi wpływa też na kolor kwiatów. W przypadku hortensji rosnących na glebie kwaśnej kwiaty rośliny są niebieskie lub fioletowe. Kiedy ten sam gatunek posadzi się na glebie alkalicznej, ukwiecenie będzie w kolorze różowym lub białym. Zakwaszenie podłoża poprawia zdrowie i wydajność roślin. Jak zakwasić glebę naturalnie? Wykorzystaj do tego kwaśne substancje dostępne domowej kuchni, czyli np. ocet.

Przeczytaj też:  Brodzik i umywalka w jednym zestawie – recepta na zharmonizowaną i spójną łazienkę

Roztwór z octu

Potraktuj go jako tymczasowe rozwiązanie, wtedy, kiedy chcesz szybko zmienić odczyn gleby. Przygotuj roztwór octu z wodą, czyli do 1 części octu (np. 1 szklanki) dodaj 10 części wody. Jeśli po raz pierwszy stosujesz ocet na glebie,dodaj więcej wody i przyrządź słabszy roztwór w stosunku 1:15 lub 1:20. Rozcieńczonego roztworu używaj do podlewania gleby wokół roślin i nie dopuszczaj do bezpośredniego kontaktu octu z łodygami roślin. Ocet stosuj sporadycznie tylko jako tymczasowe rozwiązanie, bo substancja może uszkadzać glebę i rośliny. Zanim zastosujesz ocet, sprawdź pH gleby za pomocą papierka lakmusowego lub testera elektronicznego i upewnij się, czy rzeczywiście potrzebuje zakwaszenia.

Fusy z kawy

Jak jeszcze zakwasić ziemię domowym sposobem? Użyj fusów z kawy, które mają lekko kwaśny odczyn i są dobrym nawozem dla roślin kwasolubnych. Dodając kawowe fusy do gleby, obniżasz jej pH, a także dostarczasz roślinom innych składników odżywczych korzystnych dla ich wzrostu, takich jak azot. Jak przygotować kwasowy nawóz z fusów? Wystarczy, że fusy po kawie wmieszasz do ziemi wokół roślin lub dodasz je do kompostu. Możesz też rozłożyć fusy na powierzchni gleby jako ściółkę. Kawowe fusy są korzystne dla warzyw, owoców i kwiatów, jednak stosuj je z umiarem. Zbyt duża ilość kawy nadmiernie zakwasza glebę i powoduje wzrost koncentracji azotu.

Jak odkwasić ziemię domowym sposobem?

Wiesz już, jak w naturalny i ekologiczny sposób obniżyć pH gleby, teraz czas na proces przeciwny, czyli odkwaszanie podłoża. Jakie są na to sposoby? I w tym przypadku możesz wykorzystać składniki dostępne w kuchni i w domu.

Skorupki jaj

Skorupki jajek są cennym źródłem wapnia i z tego powodu doskonale nadają się do podnoszenia pH gleby. Dzięki nim możesz uzyskać bardziej alkaliczny odczyn sprzyjający np. rośnięciu forsycji, berberysu, lawendy, tulipanów, kapusty i szpinaku, a także ziół, takich jak oregano i tymianek. Skorupki jaj dokładnie umyj i pozostaw do wyschnięcia, a następnie zmiel je blenderem na drobny proszek. Tak przygotowany nawóz możesz rozsypać na powierzchni gleby i delikatnie wmieszać go w wierzchnią warstwę ziemi. Skorupki możesz też porozkładać w większych kawałkach wokół roślin – nie tylko zmienią odczyn pH, ale zapobiegną też atakowi szkodników, takich jak ślimaki. Ostre krawędzie skorupek uniemożliwiają ślimakom przedostanie się do krzewu lub warzyw.

Przeczytaj też:  Włączniki dotykowe, przyciskowe czy piloty? Jakie rozwiązanie wybrać dla taśm LED?

Popiół drzewny

Popiół drzewny zawiera potas, czyli kluczowy składnik odżywczy wspierający wzrost roślin, ich kwitnienie i dojrzewanie owoców. W popiele znajdują się też inne cenne składniki mineralne, jak np. wapń, magnez i fosfor. Ich ilości zależą jednak od rodzaju spalanego drewna. Wapń obecny w popiele neutralizuje kwasowość gleby, a magnez wspiera fotosyntezę. Jak stosować popiół drzewny? Na 10 m2 powierzchni wykorzystuje się ok. 0,5 kg popiołu, rozsiewając cienką warstwę na glebę. Popiół należy wmieszać w wierzchnią warstwę ziemi, żeby składniki odżywcze stały się dostępne dla korzeni roślin. Popiół drzewny zastosuj wtedy, kiedy gleba jest bardzo kwasowa i rozpocznij nawożenie z mniejszymi niż 0,5 kg ilościami. Popiół powinien pochodzić tylko z naturalnego drzewa (drewno nie może być impregnowane, lakierowane lub malowane).