Showroom Peka w Swarzędzu został stworzony z myślą o wszystkich, którzy chcą znacznie ułatwić sobie życie w kuchni. Ta sama misja przyświeca również firmie Cosentino, producentowi wysokiej jakości okładzin, takich jak Dekton, Silestone i kamienie Sensa, wykorzystywane na blatach, wyspach i frontach kuchennych. Obydwie firmy zaprosiły do współpracy przyjazne pracownie projektowania wnętrz na wydarzenie pod nazwą „Rozmowy ze Smakiem”. Spotkanie w showroomie Peka dostarczyło architektom i projektantom wnętrz dowodów na to, że dobrze zaprojektowana kuchnia może przynieść więcej radości w gotowaniu i mniej stresu.

Na tym wydarzeniu omawiano wiele kluczowych aspektów projektowania kuchni, rozpoczynając od estetycznego projektu blatu i zabudowy, aż po dobór odpowiednich urządzeń do przygotowywania posiłków i funkcjonalnych rozwiązań ułatwiających codzienne korzystanie z kuchennych szafek i szuflad. Produkty Peka i Cosentino umożliwiają innowacyjną aranżację zarówno małych kuchni, jak i przestronnych kuchni otwierających się na salon. Oba producenty, dobrze znane na polskim rynku, kładą nacisk na jakość, funkcjonalność i estetykę swoich produktów.

Podczas spotkania, które miało miejsce 4 kwietnia 2023 roku w Swarzędzu, gospodynie wieczoru, Anita Łopatka, Marketing Manager Peka, i Iwona Sieluk, Architect & Designer Sales Manager Cosentino, zaprezentowały zaproszonym gościom innowacyjne rozwiązania, które ułatwiają korzystanie z kuchni i wykonywanie codziennych czynności. Dzięki nowoczesnym mechanizmom Peka i trwałym powierzchniom Cosentino, gotowanie staje się przyjemne, wygodne i bezpieczne.

Gościem specjalnym na wydarzeniu „Rozmowy ze Smakiem” była dr Jo Jurga, projektantka produktu i przestrzeni, innowatorka i wykładowczyni, specjalistka w projektowaniu z myślą o poczuciu bezpieczeństwa. Podkreślała ona, że wykorzystując różne zmysły, takie jak wzrok, węch, dotyk, smak i słuch, można tworzyć przestrzenie, które wpływają na nasze poczucie bezpieczeństwa i komfortu zarówno w kontekście przestrzeni, jak i naszego dobrostanu.

Oprócz aspektów projektowych, to wydarzenie skupiające się na kuchni z myślą o smaku, oferowało także doskonałe doznania kulinarne. Szef kuchni z Poznania, Grzegorz Filozof, przygotowywał oryginalne potrawy na oczach gości i dzielił się sekretami kulinarnymi, co robiło ogromne wrażenie na wszystkich zgromadzonych.

Wydarzenie „Rozmowy ze Smakiem” przyciągnęło kilkudziesięciu wybitnych architektów z Poznania i okolic. Karolina Sieniawska, Marketing Coordinator Cosentino, podkreśliła znaczenie regionu Wielkopolski jako kolejnej lokalizacji firmy po Warszawie i Katowicach. Rozwojowy kierunek firmy obejmuje budowę nowego magazynu Cosentino w Poznaniu, co otworzy nowe możliwości dynamicznego rozwoju firmy i ułatwi nawiązywanie relacji biznesowych z partnerami Cosentino.