Święta Bożego Narodzenia to czas pięknie nakrytych stołów, zapachu tradycyjnych potraw i prezentów pod choinką. Jednak, zanim zasiądziemy do świętowania, przede wszystkim czeka nas wiele pracy. Aby gotowanie i przygotowania przebiegły sprawnie, warto zacząć od skutecznej organizacji w kuchni. Mimo że czasu nie jest już wiele, przed świętami możemy dokonać kilku usprawnień, uporządkować szafki i przearanżować przestrzeń roboczą, aby gotowanie było zarówno sprawniejsze, jak i przyjemniejsze.
Przedświąteczne porządki, zakupy, a następnie gotowanie i pieczenie stanowią ważny element polskiej tradycji świątecznej. Kuchnia, choć zazwyczaj niewielka, staje się w tym czasie centrum zarządzania i musi sprostać wyzwaniom, które przed nami stoją. Przed rozpoczęciem przygotowań potraw zadbajmy o warunki pracy: uporządkujmy szafki, szuflady i blat, pozbywając się zepsutego sprzętu, oddając nieużywane naczynia i zaopatrując się w użyteczne akcesorian. Deski do krojenia, wkłady do szuflad, suszarki na naczynia, pojemniki do przechowywania, dozowniki do płynu czy wygodne kosze do segregacji odpadków nie tylko ułatwią kuchenne czynności, ale też odmienią pomieszczenie, nadając mu świeży charakter.
Porządek w szafkach i szufladach
Po usunięciu zbędnych przedmiotów z szafek i szuflad, warto spojrzeć na przestrzeń kuchenną świeżym okiem. Dobrze zaplanowana ułatwi pracę w kuchni i oszczędzi wielu stresów. Do maksymalnego wykorzystania przestrzeni na przechowywanie przydadzą się wysuwane kosze i systemy cargo, różnego rodzaju wkłady do szuflad ułatwiające segregację kuchennych akcesoriów, pojemniki na żywność, haczyki mocowane wewnątrz szafek, itp. W czasie przedświątecznym docenimy je szczególnie – bo właśnie teraz robimy zapasy żywności sypkiej.
Niezastąpione relingi
Sprytne rozwiązania ułatwiające przechowywanie często używanych przedmiotów przydadzą się w każdej kuchni. Szczególnie sprawdzą się tam, gdzie jest mało miejsca. Relingi mocowane do ściany nad blatem roboczym, na których zawiesimy haczyki, pojemniki na zioła i przyprawy, uchwyty do ręczników papierowych, koszyczki itp., pozwolą oszczędzić miejsce na blacie. Równie efektywnie można wykorzystać przestrzeń pod półkami lub wiszącymi szafkami kuchennymi mocując metalowe listwy z haczykami, na których zaczepimy np. ażurowy koszyk na przybory kuchenne. Dzięki takim sprytnym rozwiązaniom mamy wszystko pod ręką, a jednocześnie „zwalniamy” cenne miejsce na blacie roboczym.
Użyteczne drobiazgi
Dobrze zorganizowana kuchnia to również posegregowane akcesoria do gotowania i podawania potraw. W Leroy Merlin dostępne są różne produkty, takie jak deski do krojenia, wkłady do szuflad, dozowniki do płynu, które są zarówno funkcjonalne, jak i estetyczne. Akcesoria kuchenne są także elementem dekoracyjnym, dlatego warto wybierać produkty utrzymane w jednej stylistyce, które tworzą harmonijną całość z pozostałymi elementami wyposażenia.
Śmieci dobrze posegregowane
Najczęściej segregujemy i przechowujemy odpady w kuchni, a w okresie poprzedzającym Boże Narodzenie ilość śmieci niestety zwykle wzrasta. Dlatego wybierajmy pojemniki dostosowane do wielkości pomieszczenia i naszych potrzeb. Wygodnie jest mieć jeden kosz podzielony na różne frakcje: plastik, szkło i odpady zmieszane. Nowoczesne pojemniki na odpady nie muszą być brzydkim wyposażeniem kuchni – wystarczy wybrać odpowiedni model i dopasować kolor i materiał, aby stanowił neutralny element gospodarczy.
Akcesoria i produkty do wyposażenia kuchni dostępne są we wszystkich sklepach stacjonarnych Leroy Merlin oraz na stronie internetowej www.leroymerlin.pl.