Projekt pracowni Gierbienis + Poklewski – budynek edukacyjny w Leśnym Ogrodzie Botanicznym Marszewo w Gdyni – wyróżnia się pod wieloma względami. Architekci zastosowali nowoczesne i unikalne rozwiązania, które nie były wcześniej używane w obiektach użyteczności publicznej.

Budynek zlokalizowany jest na polanie, ukrytej w sercu Trójmiejskiego Parku Krajobrazowego, co czyni go szczególnie atrakcyjnym dla odwiedzających. Leśny Ogród Botaniczny Marszewo, który rocznie przyciąga ponad 30 tys. osób, potrzebował rozbudowy swojego zaplecza. Dzięki tej architektonicznej przemianie, obiekt pełni teraz nie tylko funkcje ogrodowe, ale także stał się centrum edukacyjnym dla Nadleśnictwa Gdańsk. Z obiektu korzystają leśnicy, zorganizowane grupy dzieci i młodzieży, które uczą się o leśnej florze i faunie, a także indywidualni zwiedzający.

Stodoła, która oczarowuje nowoczesnością

Projekt architektoniczny inspirowany tradycyjnymi stodołami, otoczony ogrodzeniem tworzącym dwa kameralne dziedzińce, doskonale oddaje ducha dawnej osady w nowoczesnej interpretacji drewnianego wału. Budowla została zaprojektowana z myślą o elastycznym wykorzystaniu przestrzeni. Serce obiektu stanowi sala ekspozycyjna, przeznaczona na różnorodne wydarzenia i wystawy. Natomiast poddasze budynku przekształcono w przestronną strefę biurową, z otwartym planem, oddzielonym ścianką pomieszczeniem socjalnym oraz salą spotkań, umiejscowioną w przeszklonym pokoju.

Otwarty charakter wnętrza umożliwia angażowanie różnorodnych grup odbiorców – nie tylko dzieci i młodzieży uczestniczącej w zajęciach edukacyjnych, ale również odwiedzających ogród. Co interesujące, sam budynek dzięki swojej konstrukcji i wykorzystanym materiałom stał się częścią działalności edukacyjnej, demonstrując potencjał i różnorodność zastosowań drewna w nowoczesnej architekturze.

Technologia drewna klejonego krzyżowo (CLT)

Budynek został skonstruowany z prefabrykatów wielkogabarytowych wykonanych z drewna laminowanego krzyżowo (CLT) — technologii po raz pierwszy zastosowanej w Polsce na taką skalę w obiekcie użyteczności publicznej. Materiały konstrukcyjne z drewna oferują rozwiązania ekologiczne, a sama technologia CLT zapewnia wyjątkową wytrzymałość oraz doskonałe parametry akustyczne i energooszczędne.

Wnętrze obiektu przybrało industrialny styl, z widocznymi elementami konstrukcyjnymi i drewnianymi panelami, które zachowały naturalne wykończenie. Drewniane meble i wyposażenie dodatkowo podkreślają naturalność i proekologiczny charakter budynku, tworząc atmosferę komfortu i bezpieczeństwa. Widok naturalnego drewna, jego faktura i zapach znacząco wpływają na postrzeganie przestrzeni przez użytkowników.

design: Gierbienis + Poklewski
photos: Katarzyna Seliga-Wróblewska, Marcin Wróblewski / Fotomohito

Kontrastując z wnętrzem, zewnętrzna okładzina budynku została wykonana w czarnym kolorze, uzyskanym przez zwęglenie drewna przy użyciu starożytnej japońskiej techniki Shou Sugi Ban. Ta metoda, będąca odpowiedzią na regionalne tradycje ochrony drewna przed warunkami atmosferycznymi, promieniowaniem UV i szkodnikami, jest również pierwszym tego typu zastosowaniem w polskim budownictwie publicznym. Podobnie jak w przypadku technologii CLT, jej użycie w budynku stanowi przełom w zastosowaniach architektonicznych.

Dbałość o wygodę pracowników i zwiedzających

Projekt budynku edukacyjnego w Leśnym Ogrodzie Botanicznym Marszewo został opracowany z myślą o komforcie i bezpieczeństwie użytkowników, zarówno pracowników, jak i odwiedzających. Na parterze znajdują się ogólnodostępne toalety, w tym jedna przystosowana do potrzeb osób o ograniczonej sprawności, a także oddzielne toalety męska i damska. Użyto tutaj niezawodnych produktów marki Geberit, takich jak umywalki i miski z serii Selnova oraz pisuary z serii Selnova Felix i umywalki oraz miski z serii Selnova Comfort, dedykowane obiektom publicznym. Wyposażenie uzupełniają przewijak, odpowiednie pochwyty i uchylne lustro.

Na piętrze zaplanowano toaletę dla pracowników z umywalką, miską oraz kabiną prysznicową. Inwestor zwrócił uwagę również na potrzeby osób odwiedzających ogród botaniczny, które mogą nie korzystać z głównego budynku lub gdy ten będzie zamknięty. W odpowiedzi na te potrzeby zaprojektowano osobny, niewielki budynek toalet zewnętrznych, estetycznie dopasowany do głównego obiektu. Znajdują się tam trzy toalety: uniwersalna, męska i damska, wyposażone w te same produkty marki Geberit, ale z odmiennym wykończeniem. Użycie armatury i spłuczek oszczędzających wodę harmonizuje z ekologicznym i edukacyjnym profilem całego przedsięwzięcia.

Projekt budynku edukacyjnego w Leśnym Ogrodzie Botanicznym Marszewo stanowi doskonałe odzwierciedlenie trendu biofilii, który promuje zacieśnianie relacji pomiędzy naturą a człowiekiem. Współgra również z zasadami zrównoważonego rozwoju, które akcentują wykorzystanie lokalnego dziedzictwa kulturowego i przyrodniczego. Lokalny charakter inwestycji został podkreślony nie tylko przez jej lokalizację, ale również przez nawiązanie do regionalnych tradycji budownictwa drewnianego i charakterystycznych dla tego stylu form architektonicznych.

Fot. i oprac. na podst.: mat. prasowe Geberit.