Czarcie żebro i jego właściwości

Czy wiesz, że czarcie żebro wykazuje moczopędne działanie, a na dodatek antyoksydacyjne oraz odtruwające. Dzięki zawartości fenolowych kwasów działa w sposób żółciotwórczy oraz żółciopędnie. Wykazuje do tego właściwości przeciwreumatyczne oraz przeciwzapalne. Wyciągi z tejże rośliny pomagają w leczeniu trądziku, jak i także spojówek.

Czym jest czarcie żebro?

Czarcie żebro, czyli ostrożeń warzywny jest rośliną z astrowatej rodziny. Występuje głównie w Azji, Ameryce Południowej, północnej Afryce, jak i także w Europie. Głównie można ją znaleźć na podmokłych terenach, na łąkach czy też na torfowiskach. Jest to blina o niesamowicie silnym korzeniu w postaci kłącza. Nad ziemią są wyniesione łodygi, a na nich ząbkowane nierówno liście. Zarówno sama łodyga, jak i także liście są omszone, a meszek staje się po ususzeniu bardzo kłujący.

Ostrożeń jest nazywany czarcim żebrem z uwagi na bardzo specyficzny wygląd korzenia. Był niegdyś powszechnie dostępny w aptekach w Wielkopolsce oraz na Pomorzu czy też na targowiskach. Według ludowej medycyna roślina ta posiadała bardzo magiczną moc. Nawet krążyła pogłoska, że kąpiel w naparze z tej rośliny nawet odpędzała uroki złe.

Młoda roślina czy też kłącze są w pełni jadalne. W Japonii oraz w Indiach ostrożeń popularnie jest hodowanym warzywem z uwagi na zawartość wapnia, potasy, magnezu oraz także białka.

Nieco więcej informacji

Leczniczym surowcem jest samo ziele ostrożenia. Zbiera się je na początku kwitnienia. Jest to początek lipca. Liście się suszy w cieniu, w bardzo przewiewnym miejscu, pozbawiają je uprzednio liści czy też koszyczków kwiatów. Można je także suszyć w suszarniach, w których panuje temperatura około trzydziestu stopni Celsjusza.

Wyciąg z czarciego żebra jest stosowany jako moczopędny środek, antyoksydacyjny oraz także odtruwający. Fenelowe kwasy, które znajdziemy w jego składzie wywołują efekt żółciotwórczy oraz żółciopędny. Do tego wykazano także działanie przeciwzapalne, które jest bardzo porównywalne do acetylosalicylowego kwasy. Stosowany może być jako przeciwreumatyczny środek. Jest pomocniczy w reumatoidalnym zapaleniu stawów, dnie moczanowej oraz także mięśni.

Co ciekawe swoje zastosowanie znajduje także w kosmetyce chociażby jako świetna płukanka na wypadające włosy czy też na łupież. Wyciągi z czarciego żebra, które stosujemy zewnętrzne na pewno pomogą nam na: zapalenie spojówek, trądzik, wysypkę alergiczną, świąd skóry czy też na oparzenia słoneczne.

Jak widzimy właściwości są naprawdę szerokie. Warto w razie potrzeby zastosować tę roślinę, a na pewno nie będziemy żałować.