Patelnia miedziana – zalety i wady

Ostatnimi czasy zaczynamy hołdować wypróbowanym patentom naszych prababek. Starodawne naczynia kuchenne jak moździerze, maselnice, naczynia żeliwne czy makutry, przeżywają obecnie swój renesans. Do tej grupy należą również efektowne patelnie miedziane, które pojawiają się nawet w nowoczesnych kuchniach. Jakie zalety i wady ma patelnia miedziana?

Po co miedź w patelni?

Patelnie miedziane pokryte są specjalną, nieprzywierającą powłoką z dodatkiem cząsteczek miedzi. Miedź dodaje się nie bez powodu. Minerał jest jednym z najlepszych przewodników cieplnych, dlatego patelnia miedziane zapewniają równomierne nagrzewanie i szybkie przewodzenie temperatury, a tym samym szybsze i łatwiejsze gotowanie oraz duszenie. Nieprzywierająca powłoka sprawia również, że żywność nie przykleja się do dna patelni.

Patelnia miedziana to produkt dla osób, które cenią zdrową kuchnię. Miedziana powłoka patelni pozwala przygotować potrawy z minimalną ilością tłuszczu, dzięki czemu dania są zdrowe i dietetyczne, bez zbędnego cholesterolu i dodatkowych kalorii.

Dzięki powłoce z cząsteczkami miedzi patelnia miedziana jest bardzo łatwa w utrzymaniu czystości. W łatwy sposób można z niej usunąć resztki jedzenia – wystarczy umyć patelnię miękką gąbką nasączoną płynem do mycia naczyń. Dodatkowym atutem patelni miedzianych jest elegancki wygląd.

Patelnia miedziana na indukcję do serwowania Rösle Chalet 28 cm
Patelnia miedziana

Patelnia miedziana – zalety i wady

Jakie są zalety patelni miedzianych? Poza ich estetyką, niezaprzeczalnym plusem jest niezwykle przewodnictwo cieplne miedzi. W skali przewodników minerał ten ustępuje jedynie srebru. Dobre przewodnictwo patelni miedzianych powoduje ich równomierne i bardzo szybkie nagrzewanie.

Plusem patelni miedzianych jest również trwałość. Przy prawidłowej konserwacji taka patelnia może posłużyć nam na długie lata.

Do wad patelni miedzianych należy ich ciężar. Drobnej budowy osoba może mieć problem z operowaniem taką patelnią.

Dodaj komentarz