Na lato czekamy z wielu powodów: długie i ciepłe dni, więcej wolnego czasu, urlop oraz sezonowe owoce i warzywa. Soczyste truskawki, czereśnie, wiśnie, gruszki czy jagody oraz aromatyczne pomidory, ogórki, zioła i cukinia to tylko niektóre z sezonowych produktów, które znajdziemy w ogródkach i na straganach od czerwca do września. Niestety, wraz z końcem lata kończy się dostęp do tych lokalnych darów natury, dlatego warto poznać sposoby na przedłużenie ich świeżości.
Świeże owoce i warzywa kuszą smakiem i aromatem. Są pełne błonnika, witamin i składników mineralnych, dlatego warto uwzględniać je w codziennym jadłospisie. Niestety, świeże produkty szybko się psują, a sezon na nie jest krótki. Dlatego warto wiedzieć, jak właściwie je przechowywać, aby cieszyć się nimi przez dłuższy czas i nie marnować żywności.
Świeżość prosto z lodówki
Przechowywanie owoców i warzyw w lodówce to najprostszy sposób na przedłużenie ich świeżości. Warto jednak wiedzieć, że nie wszystkie produkty lubią zimno. Pomidory, ogórki i papryka tracą swoje walory smakowe w niskich temperaturach, dlatego lepiej przechowywać je w chłodnym, ale nie bardzo zimnym miejscu. Natomiast jagody, truskawki czy trudne do przechowania liście sałaty dłużej zachowają świeżość w lodówce. Sałatę w główce, lodową czy rzymską, najlepiej pozostawić w całości, odcinając łodygę. Zawinięta w ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar wilgoci, i umieszczona w szufladzie przeznaczonej na warzywa, powinna przetrwać od jednego do nawet trzech tygodni. Luźne liście sałaty trzymaj z ręcznikiem papierowym, który codziennie należy wymienić na suchy, a mieszanki zielonych listków, po umyciu i dokładnym osuszeniu, warto przełożyć do szczelnego pojemnika, również wyłożonego ręcznikiem. Dodatkowo, świetnym sposobem będzie zastosowanie systemów do pakowania próżniowego.
Pakowanie próżniowe to rozwiązanie, które pozwala znacznie przedłużyć świeżość owoców i warzyw. Produkty umieszcza się w specjalnej folii lub torebce, które szczelnie zamyka się za pomocą zgrzewarki. Takie urządzenia często posiadają wężyk, umożliwiający odsysanie powietrza z pojemników czy wytrzymałych worków, które po dokładnym umyciu, można ponownie wykorzystywać. Dzięki odpowietrzeniu warzywa czy owoce są chronione przed utlenianiem, wilgocią i bakteriami. Pozwala to na ich przechowywanie bez utraty smaku i wartości odżywczych nawet do pięciu razy dłużej niż w przypadku klasycznych metod – mówi Natalia Dziok, dietetyczka i ekspertka marki FoodSaver, produkującej systemy do próżniowego przechowywania żywności.
Należy pamiętać, że zapakowane próżniowo całe owoce i warzywa należy skonsumować w ciągu 8-12 dni. Po tym czasie, nawet jeśli przechowujemy produkty w niskich temperaturach, uwalniają gazy, które mogą mieć wpływ na szczelność worka. Jeśli chcesz zachować smak lata na dłużej, postaw na mrożenie lub suszenie.
Mrożenie – smak lata na długie miesiące
Mrożenie owoców i warzyw to świetny sposób na ich długoterminowe przechowywanie przy zachowaniu wartości odżywczych i smaku. Ten proces sprzyja mniejszym utratom m.in. witamin C, A oraz z grupy B (np. tiaminy czy ryboflawiny). Bardzo dobrze utrwala również zawartość beta-karotenu oraz kwasu foliowego. Owoce przed włożeniem do zamrażarki należy dokładnie umyć i osuszyć, a następnie rozłożyć na tacce, aby się nie posklejały. Po zamrożeniu można je przełożyć do woreczków strunowych, a jeszcze lepiej – uszczelnić próżniowo, co pozwoli na zachowanie ich koloru oraz naturalnej struktury i sprawi, że będą wyglądać apetycznie nawet po dłuższym czasie.
Mrożenie jedzenia zapakowanego próżniowo pozwala na chronienie go przed oparzeliną mrozową, która powstaje, gdy produkty są wystawione na działanie powietrza w zamrażarce. To z jej powodu żywność traci wilgoć, co pogarsza jakość warzyw i owoców. Usunięcie powietrza tworzy hermetyczne środowisko, dzięki czemu produkty spożywcze zachowują swoją strukturę, a przede wszystkim smak i wartości odżywcze – wyjaśnia Natalia Dziok, ekspertka marki FoodSaver. – Co ciekawe, odpowiednio zamrożone owoce w piku ich sezonu pod wieloma względami będą mieć wyższe wartości odżywcze niż ich świeże odpowiedniki po sezonie ze sklepowych półek! Przykładowo, ilości witaminy C w owocach spadają z czasem, a mrożenie ten proces hamuje. Dzięki temu będzie jej więcej w zamrożonych sezonowych truskawkach niż w świeżych ze sklepu poza sezonem. Ciekawym aspektem są również polifenole (związki o charakterze przeciwutleniającym, bardzo dobroczynne dla naszego zdrowia), które w mrożonych owocach i warzywach sezonowych nie tylko nie ulegają spadkowi, ale w niektórych przypadkach notuje się ich wzrost! – dodaje.
Odpowiednio zamrożone warzywa i owoce można bezpiecznie przechowywać nawet do 12 miesięcy. Okres ten może się różnić w zależności od rodzaju i sposobu przygotowania przed zamrożeniem. Pamiętajmy, że raz rozmrożonych warzyw i owoców nie należy ponownie zamrażać.
Suszenie – naturalny sposób konserwacji
Suszenie to jeden z najstarszych sposobów konserwacji żywności. Najlepiej robić to w specjalnej suszarce, ale można też skorzystać z piekarnika. Ważne jest, aby temperatura była niska, a proces odbywał się powoli, co pozwoli zachować jak najwięcej wartości odżywczych i walorów smakowych. Suszone produkty, np. rodzynki, żurawinę czy mango, warto przechowywać w opakowaniach próżniowych. Eliminacja powietrza zapobiega rozwojowi bakterii, dzięki czemu będziemy mogli cieszyć się ulubionymi przekąskami przez dłuższy czas.
Wybór odpowiedniej techniki przechowywania żywności zależy od rodzaju produktu i preferencji. Powyższe wskazówki bez wątpienia pozwolą cieszyć się świeżymi i smacznymi owocami oraz warzywami przez długi czas, nawet w zimowe miesiące!
Fot. i oprac. na podst.: mat. prasowe FoodSaver.