Na warszawskim Żoliborzu znajduje się mieszkanie zaprojektowane przez Agnieszkę Lesiuk z pracowni Art Design Studio. Klienci, trzyosobowa rodzina z psem, marzyli o minimalistycznym wnętrzu z odrobiną szaleństwa, które spełniałoby ich estetyczne i praktyczne potrzeby. Podstawowym założeniem projektu było całkowite przearanżowanie układu funkcjonalnego mieszkania. Dzięki przeniesieniu kuchni wraz z jadalnią do otwartej części mieszkania, udało się stworzyć dużą, przestronną przestrzeń dzienną, która stała się sercem domu.

Przemyślana zabudowa i funkcjonalność

W centralnej części mieszkania znajduje się duży, rozkładany stół, przy którym rodzina spożywa posiłki i spotka się z przyjaciółmi. Minimalistyczna zabudowa meblowa kuchni tworzy tło dla części centralnej, podkreślając jej znaczenie i otwartość. Długa ściana wykończona wzorzystą tapetą skrywa drzwi do pokoi, tworząc efekt harmonii i spójności w przestrzeni. W zabudowie szaf znalazło się nawet specjalne miejsce dla psa, które stało się jego ulubionym kącikiem.

Obszerna zabudowa przy drzwiach wejściowych pełni funkcję garderoby, co pozwala na utrzymanie porządku i estetyki w mieszkaniu. Przejście do salonu prowadzi przez dodatkową zabudowę stolarską, która stanowi kontynuację mebli kuchennych, tworząc spójną i harmonijną przestrzeń.

Minimalistyczny salon z charakterem

Salon, zaprojektowany w stylu minimalistycznym, stanowi idealne miejsce do codziennego relaksu i wypoczynku. Centralnym elementem tej przestrzeni jest narożnik, który zapewnia komfort dla całej rodziny. Zastosowanie miękkich, wysokiej jakości materiałów obiciowych sprawia, że mebel jest nie tylko estetyczny, ale również niezwykle wygodny. Jego prosty, elegancki design w neutralnych odcieniach szarości dodaje wnętrzu lekkości i harmonii.

Mocny akcent dekoracyjny w minimalistycznym salonie stanowi ściana telewizyjna. Jej główną ozdobą jest betonowo-złota mandala, która nadaje wnętrzu unikalny i indywidualny charakter.

Sypialnia i łazienka w harmonii

Sypialnia i łazienka są utrzymane w stylistyce spójnej z resztą wnętrza. Dominują tu jasne szarości w połączeniu z jasnym kolorem drewna, co tworzy atmosferę spokoju i relaksu. Przemyślane wykorzystanie przestrzeni oraz staranny dobór materiałów sprawiają, że te pomieszczenia są zarówno funkcjonalne, jak i estetyczne.

Projektowanie tego mieszkania było dla architektki zadaniem wymagającym, ale satysfakcjonującym. Dzięki przemyślanemu układowi funkcjonalnemu, minimalistycznej estetyce i subtelnym akcentom, udało się jej stworzyć przestrzeń, która spełnia wszystkie potrzeby i oczekiwania jego mieszkańców. Mieszkanie na warszawskim Żoliborzu stało się nowoczesnym, funkcjonalnym i przytulnym domem dla trzyosobowej rodziny i ich czworonożnego przyjaciela.

Projekt: Agnieszka Lesiuk Art Design Studio

Zdjęcia: Dagmara Maroszek-Bździuk | Mufka Fotografia.