Eurocucina, odbywająca się co dwa lata wraz z targami Salone del Mobile Milano, to jedno z najważniejszych wydarzeń w świecie kuchni. Tegoroczna edycja, w której udział wzięło ponad 100 wystawców z całego świata, skoncentrowała się na projektowaniu, rozwiązaniach meblowych oraz innowacjach materiałowych i technologicznych. Nowe wizje, hybrydyzacja przestrzeni i zrównoważony rozwój z użyciem sztucznej inteligencji wyznaczają trendy na najbliższe dwa lata. Co więc będzie królować w kuchniach?

Czerń i kolory ziemi

Tegoroczna Eurocucina pokazała, że odchodzimy od jasnych, białych kuchni. W projektach dominowały neutralne odcienie, szczególnie czerń i metalowe wykończenia, dodające elegancji i luksusu. Widoczne były też teksturowane, ciemne powierzchnie inspirowane naturalnym drewnem, które dodają głębi i wyrafinowania.

Akcenty kolorystyczne również nawiązywały do barw ziemi – terakota, ochra, taupe, glina i szałwia wprowadzały naturalność, a odcienie burgundu, łososia czy różu dodawały przestrzeni ekstrawagancji.

Fot. Kuchnia Hampton Selection. Pracownia Architektury Häcker Robert Kasica

Zaobserwować można było także mocniejsze akcenty kolorystyczne oscylujące w palecie barw ziemi. Terakota, ochra, taupe, glina i szałwia z jednej strony, z drugiej odcienie burgundu, łososia czy różu ożywiały przestrzenie kuchenne, dodając im nieco ekstrawagancji – zauważa Michał Jakóbczak, ekspert Home Concept.

Strukturalne materiały

Wyraźnym trendem jest wykorzystanie strukturalnych materiałów w meblach kuchennych. Metale takie jak stal, aluminium i szczotkowany mosiądz stały się charakterystycznym elementem szafek. Tworzą one nowoczesny i luksusowy efekt, idealnie komponując się z najnowocześniejszymi urządzeniami kuchennymi.

Nie zabrakło też naturalnych materiałów: litego drewna, marmuru i lastryko, które dodają kuchniom ciepła i nawiązują do bliskości natury. Jak zauważają eksperci Home Concept głównymi atrakcjami targów Eurocucina 2024 były wspaniałe kamienie naturalne w imponujących rozmiarach. Trend ten odzwierciedla chęć kontaktu z naturą, otwierając przestrzenie kuchenne także na zewnątrz.

Fot. Kuchnia BINOVA od DesArte Studio Interios & More

Organiczne formy i miękkie linie

Kształty w kuchniach stają się bardziej organiczne. Miękkie linie mebli łagodzą charakter nowoczesnych zabudów, a harmonijne połączenie czystych i zaokrąglonych linii buduje poczucie ekskluzywności.

Poczucie kunsztu zostało pięknie zaprezentowane poprzez skośne i zaokrąglone szafki i półki. Szczególne wrażenie robiły harmonijne połączenia organicznego kształtu szafek z blatami kuchennych wysp. Niektóre miały podobne zaokrąglone profile, tworząc spójną estetykę, podczas gdy inne ostre kwadratowe krawędzie, które kontrastowały z delikatniejszą konstrukcją zaokrąglonych szafek i otwartych półek – zauważa Michał Jakóbczak.

Otwarte regały i szklane witryny

Minimalizm ustępuje miejsca wyrazistym, bardziej otwartym pomysłom. Widzieliśmy rosnącą popularność otwartych regałów i systemów paneli ściennych, które dodają atrakcyjności i funkcjonalności kuchni. Dzięki zintegrowanemu oświetleniu, takie systemy stają się urzekającymi punktami centralnymi w przestrzeni.

Fot. Kuchnia MITON MENTA od DesArte Studio Interios & More

Ryflowane i teksturowane fronty

Branża kuchenna odchodzi od płaskich paneli i drzwi z ramami, stawiając na ryflowane i teksturowane fronty. Te elementy dodają głębi i ekskluzywności współczesnym projektom kuchni. Karbowane, trzcinowe i koralikowe panele wykonane z drewna, laminatu czy szkła tworzą efektowne, dotykowe szafki, podnosząc standard i umożliwiając większą personalizację wnętrza.

Fot. Galerie Venis

Tradycja połączona z technologią

Tradycyjne formy nadal odgrywają ważną rolę, ale w nowoczesnej odsłonie. Wyspy kuchenne wyposażone w palniki, płyty indukcyjne, urządzenia do gotowania makaronu czy na parze pokazują, że technologia idzie w parze z estetyką. Elementy z drewna i wykończenia żebrowane są precyzyjnie tworzone przy użyciu komputerowych procesów, co nadaje kuchniom nowoczesny charakter.

Kuchnia przyszłości

Kuchnia przyszłości to połączenie najnowocześniejszych technologii z komfortem i zdrowiem użytkowników. Przykładem są piekarniki parowe, które pozwalają na gotowanie w sposób zdrowy, zachowując naturalne smaki i wartości odżywcze potraw.

Piekarniki parowe to idealne urządzenie dla każdego – gotowanie na parze pozwala na zachowanie większej ilości witamin (a także na uzyskanie lepszego wyglądu) warzyw, ale także pozwala na osiągnięcie lepszych rezultatów podczas pieczenia ciast czy przygotowywania potraw z mięsa. Dodatkowym atutem jest możliwość gotowania sous vide, czyli dłuższego gotowania w niższej temperaturze, co pozwala na zachowanie naturalnego smaku żywności. Piekarniki z funkcją regeneracji żywności sprawdzą się również dla tych żyjących „w biegu”, ponieważ regeneracyją parą jest znakomitą alternatywą dla podgrzewania żywności w mikrofalówce – mówi Wojciech Juszczyk, ekspert w salonie PiekarnikiParowe.com w Home Concept Design Park.

Równie istotna jest nowoczesna armatura kuchenna. Baterie filtrujące, wzbogacające i uzdatniające wodę pitną były jednym z głównych trendów na targach. Łączą nowoczesny design z funkcjonalnością, oferując wygodę użytkowania oraz wydajne korzystanie z zasobów wodnych.

Designerska bateria AXOR Citterio Select. Fot AXOR

Kuchenne trendy na sezon 2024/2025 to połączenie naturalności, elegancji i nowoczesnych technologii, które czynią kuchnię nie tylko miejscem przygotowywania posiłków, ale także komfortowym i inspirującym sercem domu.

Fot. i oprac. na podst.: mat. prasowe Home Concept.