Sycące i aromatyczne dania Mimi Thorisson prezentują się znakomicie w kuchennych aranżacjach Zara Home. Rozsmakujcie się w nich i przygotujcie jesienną ucztę według przepisu francuskiej blogerki.
Mimi Thorisson to uznana kucharka i autorka dwóch książek kulinarnych, prowadząca popularnego bloga Manger. Na swoim blogu dokumentuje kulinarne przygody, dzieląc się opowieściami o jedzeniu, gotowaniu, miłości do Francji oraz życiu w malowniczym XIX-wiecznym dworku w regionie Médoc. Jej mąż, Oddur, jest fotografem, który uwiecznia na zdjęciach przepisy i piękno otaczającej ich zamków, winnic, plaż oraz pełnych zwierząt lasów.
Uwielbiam otaczać się magią, niezależnie od tego, czy tworzą ją owoce i warzywa, czy też stare przedmioty, nowe przedmioty, kolory – po prostu piękne rzeczy, które sprawiają, że moje otoczenie jest dokładnie takie, jak chcę – opowiada.
W ramach kampanii „At Home with Mimi”, Mimi Thorisson dzieli się przepisami na swoje ulubione jesienne dania. W pięknej, rustykalnej oprawie kolekcji naczyń i kuchennych dodatków Zara Home, jej potrawy prezentują się wyjątkowo apetycznie. Kolekcja obejmuje drewniane deski do krojenia, żeliwne garnki, płócienne fartuchy, butelki ze zrecyklingowanego szkła oraz talerze i półmiski z kamionki.
Przepisy z francuskiej kuchni Mimi Thorisson
Warzywa pieczone
Weź: 4 duże pomidory, 3 duże cukinie, 2 bakłażany, 2 drobno pokrojone ząbki czosnku, garść drobno posiekanej natki pietruszki, 3 liście laurowe, 8 gałązek świeżego tymianku, 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek, 200 ml passaty pomidorowej, sól morska i świeżo mielony czarny pieprz
Rozgrzej piekarnik do 210°C. Oczyść wszystkie warzywa i pokrój je w okrągłe plasterki o grubości 3 mm. Natrzyj czosnkiem całą brytfannę, a następnie ułóż blisko siebie na przemian plasterki różnych warzyw. Całość posyp pokrojonym czosnkiem, na wierzchu ułóż gałązki tymianku i liście laurowe. Polej passatą pomidorową, skrop oliwą z oliwek, a następnie przypraw solą i pieprzem.
Danie włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut. Kiedy pieczone warzywa są już gotowe, posyp je świeżą pietruszką i natychmiast podawaj.
Ciasto pomarańczowe ze świeżymi figami
Weź na ciasto: 3 duże jajka, 1 szklankę (200 g) cukru, 5 łyżek (75 ml) olejku z kwiatu pomarańczy, ¾ szklanki (180 ml) śmietany crème fraîche, 2 szklanki (250 g) mąki, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia|
Na polewę: 8 łyżek (120 g) niesolonego masła, 2 szklanki (200 g) cukru pudru, 2/3 szklanki (160 ml) śmietany kremówki, 1 łyżkę olejku z kwiatu pomarańczy, ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego
Na przybranie: świeże figi pokrojone w ćwiartki
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj ciasto: ubij jajka i cukier puder za pomocą miksera elektrycznego. Ubijając, dodawaj olejek z kwiatu pomarańczy, a następnie śmietanę crème fraîche. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Ubijaj do momentu aż uzyskasz masę o lekkiej i gładkiej konsystencji. Masę wlej do wysmarowanej masłem formy do pieczenia o średnicy 20 cm.
Przygotowanie polewy: za pomocą miksera ubijaj masło i cukier puder aż do uzyskania lekkiej, puszystej konsystencji – około 3 minut. Dodaj śmietanę kremówkę, olejek z kwiatu pomarańczy i ekstrakt waniliowy. Rozprowadź polewę na cieście i udekoruj je świeżymi figami.
Zdjęcia i przepisy: ma. prasowe Zara Home.