Coraz więcej osób dostrzega szereg korzyści związanych z przechowywaniem żywności w sposób inteligentny. Na czym to polega i dlaczego warto zdecydować się na skorzystanie z takiej możliwości? 

Dlaczego warto przechowywać żywność w  pojemnikach? 

Największe zalety przechowywania żywności w pojemnikach są związane z: 

  • możliwością dłuższego cieszenia się ze świeżego, nieprzesiąkniętego zapachem innych potraw jedzeniem
  • brakiem utraty aromatów i składników odżywczych zawartych w daniu; 
  • ochronę żywności przed owadami, czy przedostaniem się do niej innego rodzaju zanieczyszczeń; 
  • możliwości łatwiejszej organizacji kuchni i zawartości lodówki;  
  • zadbaniem o kwestie związane z estetyką przechowywania żywności
  • brakiem marnowania żywności w związku z mniejszym ryzykiem jego zepsucia; 
  • możliwością podgrzania lub upieczenia potraw znajdujących się w pojemnikach wykonanych z takich materiałów, jak szkło żaroodporne. 

Jakie są rodzaje pojemników do przechowywania żywności i do czego wykorzystać każdy z nich? 

W stylowych i trwałych pojemnikach do przechowywania żywności można trzymać prawie wszystko. Podstawowym rodzajem pojemników są modele wykonane z plastiku. Można w nich z powodzeniem przechowywać kaszę, makarony, czy sypką mąkę. Można w nich również umieścić produkty przeznaczone do zamrażarki takie jak np. pierogi.  

Inną dostępną na rynku propozycją są produkty wykonane ze szkła. Rozwiązanie to jest idealne do przechowywania resztek dań, które należy odgrzać w mikrofalówce, czy podpiec. Mogą to być np. zapiekanki, tarty, czy przygotowane wcześniej dania bazujące na makaronach. Oprócz tego takie produkty są cenione za estetykę, więc można w nich umieścić ciasteczka, czy inne słodkości, które będą stanowiły pyszną przekąskę, a jednocześnie dekoracje kuchni.  

Z kolei pojemniki silikonowe charakteryzują się uniwersalnością, a jednocześnie pozwolą na komfortowe zebranie ze sobą lunchu do pracy lub szkoły. Na rynku można znaleźć również pojemniki o specjalnym przeznaczeniu. Dotyczy to m.in. produktów przeznaczonych do przechowywania w lodówce ciast. To idealny wybór dla pasjonatów wypieków. 

Pojemniki do przechowywania żywności – w jaki sposób układać je w lodówce? 

To, w jaki sposób przechowywać pojemniki w lodówce powinno zależeć przede wszystkim od ich zawartości. W przypadku ciast i nabiału najlepszym wyborem będzie ustawienie ich na samej górze lodówki. Ponadto to właśnie w tym miejscu należy przechowywać dżemy i konfitury znajdujące się w szklanych pojemnikach. Środek lodówki to idealne miejsce do przechowywania resztek gotowych dań, które pozostały z poprzedniego dnia. Nieco niżej najlepiej ułożyć pojemniki, w których znajdują się surowe ryby, mięso, czy owoce morza. Przechowywanie ich w takiej formie jest zbawienne, ponieważ nie spowoduje rozprzestrzeniania się zapachu tych potraw na całą lodówkę i przeciągnięcia nimi zupełnie innych dań. Sam dół lodówki to półki, w których należy układać świeże warzywa i owoce. W tym wypadku pojemniki pozwolą na ich odpowiednie ułożenie w zależności od przeznaczenia.