Urzekający czerwonymi owocami, które do złudzenia przypominają dużą jarzębinę – głóg jednoszyjkowy to roślina w naturalnym środowisku występująca w zachodniej Azji, na Kaukazie oraz w Afryce Północnej i Europie. W Polsce również występuje, rozprzestrzeniając się głównie w obszarach nizinnych i w niskich partiach gór. Potocznie nazywa się go też głożyną, jaworkiem, bodlakiem czy cierniem białym.

Co znaczy głóg jednoszyjkowy?

Sama nazwa głóg jednoszyjkowy ma odniesienie do rośliny, której kwiaty posiadają jedną szyjkę. Dla kogoś, kto jednak nie zna się na tajnikach biologii i nie przygląda roślinom tak dokładnie, ten szczegół pozostanie praktycznie niezauważony. Główne cechy wyróżniające tę okrytonasienną roślinę to:

  • Niski wzrost – maksymalnie 6 do 8 metrów
  • Silnie zdrewniałe gałęzie wyróżniające się cierniami
  • Oryginalne liście, które mogą mieć kształt rombów lub szerokich jaj. Z wierzchu skórzaste a od spodu sinozielone
  • Kwiaty zebrane w efektowne baldachy, na jednej szyjce
  • Czerwone i ciemnoczerwone owoce z tzw. grupy jabłkowatych

Czym różni się głóg jednoszyjkowy od dwuszyjkowego?

Podstawą różnicą, dzięki której odróżnić można głóg jednoszyjkowy od dwuszyjkowego jest wzrost. Ten pierwszy to roślina mniejsza, drugi – większa. Dodatkowo głóg jednoszyjkowy posiada kwiaty charakteryzujące się jedną szyjką, a dwuszyjkowy, jak łatwo można się domyślić – dwiema. Ciekawostką jest też fakt, że kwiaty w dwuszyjkowej odmianie głogu rozwijają się ok dwa tygodnie wcześniej niż jednoszyjkowego.

Kiedy kwitnie głóg jednoszyjkowy?

Sam głóg jednoszyjkowy jest rośliną wieloletnią, która może być ciekawą ozdobą zarówno parków, jak i przydomowych ogrodów. Kiedy kwitnie głóg jednoszyjkowy? Największy wysyp ukwiecenia przypada na przełom maja i czerwca, przy czym pierwsze kwiaty mogą pojawić się wczesnym majem, a ostanie nawet początkiem lipca. Kwiaty głogu mają z bliska dość nieprzyjemny zapach, a owoce rozwijają się z nich od sierpnia, aż do października.

Czy głóg jednoszyjkowy jest jadalny?

Tak, głóg jednoszyjkowy jest jadalny – mówimy tu o jego owocach, które mają kolor ciemnoczerwony i często są mylone z jarzębiną, choć odróżnia je od niej ich wielkość. Sam głóg od owoców po liście jest często wykorzystywany w zielarstwie i uznawany za roślinę leczniczą. Kwiatostany głogu zawierają w sobie nawet 1,5% flawonoidów i odpowiednio spożywane mogą wspierać leczenie chorób krążenia i niewydolności serca.. Dziś po głóg jednoszyjkowy do jedzenia sięga się rzadziej, a szkoda! Ma on ciekawy miąższ, z którego robi się smaczne konfitury, galaretki i nalewki. Rzadziej wyrabia się z niego wino – nie ma ono już tak dobrego smaku, ale za to jest używane jako produkt pomocniczy do kupażowania różnorodnych win owocowych.

 Ciekawostka: w czasach średniowiecznych głóg jednoszyjkowy był symbolem ostrożności i zarazem nadziei.