Mkliki mączne są motylami, które należą do omocnicowatej rodziny. Przypominają troszkę wyglądem mole. Rozpiętość skrzydeł wynosi między 6 milimetrów a 25 milimetrów zależnie od konkretnego gatunku. Poszczególne gatunki tego szkodnika różnią się także barwą skrzydeł. Znajdziemy mkliki ze skrzydłami jasnoszarymi, niebieskoszarymi, srebrnoszarymi, żółtoszarymi oraz brązowoszarymi. Na skrzydłach zauważalne są wyraźne bądź rozmyte proste linie. Możemy także u niektórych zaobserwować plamy czy też różne wzory.

Mklik mączny – popularny szkodnik

Mklik mączny składa jaja na różnego rodzaju produkty spożywcze oraz w ich najbliższej okolicy. Najczęściej poraża produkty mączne, orzechy, kasze, suchary, suszone warzywa, grzyby, owoce, nasiona roślin strączkowych, kakao czy też ziarna zbóż.

Mklik mączny nagminnie występuje także w magazynach, płynach, piekarniach oraz także w sklepach z artykułami spożywczymi.

Mkliki wylinkami, odchodami oraz swoim gęstym kożuchem zanieczyszczają spożywcze artykuły. Co więcej, uszkadzają sita w młynach oraz także zatykają przewody maszyn. Larwy z kolei rozdrabniają pokarm, dlatego w żywności skażonej przez mklika znajduje się proszek, który jest zmieszany z odchodami oraz zbity w grudki.

Mklik daktylowiec oraz mklik próchniczek uszkadzają ziarna zbóż, jak i także jego przetwory, suszone owoce, zioła, tytoń, owoce, warzywa suszone, czekoladę oraz nasiona kakao. Z kolei mklik figowiak oraz także mklik kauczukowiec znaleźć można w produktach spożywczych, które są importowane do Polski.

Mklik mączny — larwa

W ciągu swojego życia mklik mączny może złożyć około dwustu jaj. Gąsienice mklika są owłosione, białawe z odcieniem różowym bądź szarozielone. Okres rozwoju pokolenia waha się między 38 dni aż do 364 dni. Wszystko jest zależne gatunku, produktu, który spożywają gąsienice, jak i także temperatury oraz od wilgotności otoczenia.

Jak skutecznie się pozbyć mklika?

Co ciekawe – najczęściej to my przynosimy te szkodniki do domu. Mkliki są w naszych ulubionych orzechach, kaszach, jak i także produktach mącznych. Najczęściej nieświadomie stwarzamy mu warunki wręcz doskonale do rozwoju oraz do rozmnażania w domu, chociażby w szafce kuchennej. Dlatego też, gdy tylko coś nas zaniepokoi, to powinniśmy w naszych kuchniach przeprowadzić lustrację. Wszystkie produkty, które wydają nam się podejrzane, powinniśmy usunąć z domu. Po przyjściu ze sklepu obejrzyjmy dokładnie opakowania ze zbożem oraz zaglądajmy także systematycznie do szafek.

Mklik mączny zwalczanie — domowe sposoby

Roztwór z octu

250 ml podgrzej, a następnie dodaj kilka kropel lawendy oraz olejku miętowego lub cynamonowego. Tak przygotowanym roztworem umyj dokładnie wszystkie szafki.

Możesz też zamknąć w szafce miseczkę z gorącym octem, aż do całkowitego wystygnięcia. Ocet powinien odstraszyć mole i zapobiec ich ponownemu zagnieżdżeniu się.

Ocet jabłkowy

Trochę inaczej jest z octem jabłkowym, który mole uwielbiają. Jeżeli do szafki kuchennej włożysz niewielką miseczkę wypełnioną tym płynem, szkodniki z pewnością się w nim potopią. Podobnie będzie w przypadku wytrawnego wina.

Lepy i pułapki na mole spożywcze

Dorosłe osobniki można złapać za pomocą specjalnych lepów lub pułapek feromonowych na mole. Środki te dostępne są w sklepach z akcesoriami kuchennymi, a także internecie.

Napar z goździków

Kilka goździków umieść w miseczce, zalej ciepłą wodą i wstaw do szafki, w której są mole. Aby wzmocnić działanie naparu, możesz dodać do niego kilka listków laurowych oraz miętę.

Olejek waniliowy

Mole spożywcze nie znoszą zapachu wanilii. Postaw w szafce otwarty olejek waniliowy albo rozłóż waciki nim nasączone, a mkliki z pewnością szybko się z niej wyniosą. Zaletą tego sposobu jest także bardzo ładny zapach w szafce.

Cytrusy

Mole spożywcze nie lubią także zapachu cytrusów. Do szafki włóż więc przekrojoną na pół pomarańczę, cytrynę lub mandarynkę. Aby wzmocnić efekt jej działania, możesz powtykać w nią goździki.

Tytoń

Do przewiewnej torebki wsyp tytoń i umieść ją w miejscu, gdzie pojawiają się nieproszeni goście. Problem na pewno się skończy – tego zapachu mole wprost nie znoszą.

Cedr

Zdecydowana większość szkodników nie lubi zapachu cedru. Dlatego wystarczy porozkładać w szafkach niewielkie kawałki drzewa cedrowego, a mole nie powinny się już pojawić.

Przed inwazją moli spożywczych w szafkach z żywnością pomaga przede wszystkim czystość. Należy dbać, aby nie znajdowały się tam rozsypane produkty czy resztki żywności. Szafki też należy czyścić na bieżąco. Dobrym pomysłem jest także przesypywanie produktów sypkich jak mąki czy kasze do plastikowych, szklanych lub ceramicznych pojemników ze szczelnym zamknięciem.

Czy mklik mączny jest zagrożeniem dla człowieka?

Żywność zanieczyszczona przez mklika mącznego jajami, larwami i odchodami może wywoływać dolegliwości układu pokarmowego i reakcje alergiczne. Szczególne tyczy się to osób z obniżoną odpornością.

Zjedzenie pokarmów, z którymi owady miały styczność, to ryzyko zakażenia się pałeczką okrężnicy, paciorkowcem kałowym lub pałeczką Klebsiella oxytoca. Infekcja prowadzić może do zakażeń dróg oddechowych, moczowych i żółciowych, rozwijania się ropni i ciężkich biegunek. Przy obniżonej sprawności układu odpornościowego pojawia się ryzyko posocznicy, zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych, ucha środkowego czy wstrząsu endotoksycznego.

Jeśli organizm zaatakuje Candida albicans, czyli grzyb należący do rodzaju drożdżaków, może dojść do uszkodzenia śluzówki lub niebezpiecznych dolegliwości wielonarządowych.