Czym jest mklik mączny?

Mkliki mączne są motylami, które należą do omocnicowatej rodziny. Przypominają troszkę wyglądem mole. Rozpiętość skrzydeł wynosi między 6 milimetrów a 25 milimetrów zależnie od konkretnego gatunku. Poszczególne gatunki tego szkodnika różnią się także barwą skrzydeł. Znajdziemy mkliki ze skrzydłami jasnoszarymi, niebieskoszarymi, srebrnoszarymi, żółtoszarymi oraz brązowoszarymi. Na skrzydłach zauważalne są wyraźne bądź rozmyte proste linie. Możemy także u niektórych zaobserwować plamy czy też różne wzory.

Mklik mączny – popularny szkodnik

Mklik mączny składa jaja na różnego rodzaju produkty spożywcze oraz w ich najbliższej okolicy. W ciągu swojego życia może złożyć około dwustu jaj. Gąsienice mklika są owłosione, białawe z odcieniem różowym bądź szarozielone. Okres rozwoju pokolenia waha się między 38 dni aż do 364 dni. Wszystko jest zależne gatunku, produktu, który spożywają gąsienice, jak i także temperatury oraz od wilgotności otoczenia.

W naszych warunkach najpopularniejszy jest mklik mączny, który poraża najczęściej produkty mączne, orzechy, kasze, suchary, suszone warzywa, grzyby, owoce, nasiona roślin strączkowych, kakao czy też ziarna zbóż.

Mklik mączny nagminnie występuje także w magazynach, płynach, piekarniach oraz także w sklepach z artykułami spożywczymi.

Mkliki wylinkami, odchodami oraz swoim gęstym kożuchem zanieczyszczają spożywcze artykuły. Co więcej uszkadzają sita w młynach oraz także zatykają przewody maszyn. Larwy z kolei rozdrabniają pokarm, dlatego w żywności skażonej przez mklika znajduje się proszek, który jest zmieszany z odchodami oraz zbity w grudki.

Mklik daktylowiec oraz mklik próchniczek uszkadzają ziarna zbóż, jak i także jego przetwory, suszone owoce, zioła, tytoń, owoce, warzywa suszone, czekoladę oraz nasiona kakao. Z kolei mklik figowiak oraz także mklik kauczukowiec znaleźć można w produktach spożywczych, które są importowane do Polski.

Jak skutecznie się pozbyć mklika?

Co ciekawe – najczęściej to my przynosimy te szkodniki do domu. Mkliki są w naszych ulubionych orzechach, kaszach, jak i także produktach mącznych. Najczęściej nieświadomie stwarzamy mu warunki wręcz doskonale do rozwoju oraz do rozmnażania w domu, chociażby w szafce kuchennej. Dlatego też, gdy tylko coś nas zaniepokoi, to powinniśmy w naszych kuchniach przeprowadzić lustrację. Wszystkie produkty, które wydają nam się podejrzane powinniśmy usunąć z domu. Po przyjściu ze sklepu obejrzyjmy dokładnie opakowania ze zbożem oraz zaglądajmy także systematycznie do szafek.

Dodaj komentarz