Wybór porządnej, wytrzymałej i przy tym zdrowej patelni, która nie będzie nasączona mogącymi się z niej wydzielać związkami chemicznymi, wcale nie jest prosty. Tym bardziej warto dziś zwrócić w sklepach uwagę na patelnie kamienne, które choć są ciężkie, nie emitują w trakcie ich używania żadnych szkodliwych związków!

Czy patelnia kamienna jest zdrowa?

Zdecydowanie tak! Tego rodzaju patelnie produkuje się z naturalnego materiału, jakim najczęściej jest granit, a ten jest całkowicie bezpieczny dla naszego organizmu. Skąd więc tyle pytań o to, czy patelnia kamienna jest zdrowa? Powód jest stosunkowo prosty: korpus takiej patelni oparty jest na aluminium, wokół którego przez lata narosło wiele mitów związanych z jego szkodliwym działaniem. Oczywiście aluminium samo w sobie jest szkodliwe, ale produkcja nowoczesnych patelni kamiennych realizowana jest tak, by gruba warstwa kamienia np. granitu, skutecznie i całkowicie oddzielała aluminiowy korpus od zawartości patelni. Zatem, aluminium nie styka się z jedzeniem i nie istnieje nawet mała możliwość, żeby przez kamienną warstwę przedostały się jego mikrocząsteczki! Tym samym, patelnia kamienna jest zdrowa i dla nas i dla zachowania wszystkich wartości odżywczych produktów, które na niej przygotowujemy.

Jaki rodzaj patelni jest najzdrowszy?

Szukając odpowiedzi na pytanie jaki rodzaj patelni jest najzdrowszy, trzeba wziąć pod uwagę właśnie to, jak wysokie jest ryzyko wydzielania się z niej szkodliwych dla żywności związków. Im mniej, a najlepiej wcale, tym lepiej! Takich typów bezpiecznych dla ludzkiego zdrowia patelni jest kilka! Są to:

  • Patelnie kamienne
  • Grillowe – posiadające specjalne rowki, które dodatkowo odprowadzają nadmiar tłuszczu
  • Ze stali nierdzewnej
  • Ceramiczne – bezpieczne i dla zdrowia i dla środowiska

Jakie są lepsze patelnie ceramiczne czy granitowe?

Zarówno patelnie ceramiczne, jak i granitowe są dobre dla naszego zdrowia i podczas smażenia na nich żywności, nie wydzielają żadnych szkodliwych substancji. Różni je natomiast waga: granitowe są znacznie cięższe (wykonano je przecież z kamienia), więc dla niektórych osób może to być minus. Ceramiczne są lżejsze, ale z kolei ich główną wadą jest stosunkowa kruchość. Wystarczy jeden upadek na podłogę i może być niemal pewni, że taka patelnia się stłucze. Tutaj dla porównania, patelnia kamienna, granitowa może upadać na ziemię praktycznie w nieskończoność i nic jej się nie stanie. Dodatkowym plusem patelni granitowej jest to, że ma lepsze właściwości non-stick (nieprzywierające) niż ceramiczna.

Jaka jest najlepsza patelnia do smażenia?

Odpowiadając na pytanie jaka jest najlepsza patelnia do smażenia, trzeba zastanowić się nad tym, co dla znaczy „najlepsza”? Czy istotna jest dla nas wytrzymałość, odporność i twardość patelni czy może nie ma to większego znaczenia? Czy chcemy, by nadmiar tłuszczu był odciągany z potraw, czy wolimy smażyć wprost na oleju? A może w ogóle nie chcemy do smażenia używać tłuszczu? W zależności od tego, co jest dla nas ważne, wybieramy inną patelnię. Ceramiczną, gdy chcemy lekkiej i odpornej na wysokie temperatury patelni, kamienną, gdy naczynia często nam spadają, a nie chcemy co chwilę ich wymieniać. Dalej, grillową – jeśli żywność zamierzamy trzymać z dala od tłuszczu itd.

Patelnia kamienna opinie

Wśród użytkowników, którzy korzystają już z takich urządzeń jak patelnia kamienna, opinie są raczej jednoznaczne: to świetny produkt, który sprawdza się w kuchni przez lata! Ba, wiele osób podkreśla, że nie wyobraża już sobie używania innej patelni niż taka i nie zniechęca ich nawet jej większa waga. Ten typ naczynia ceniony jest za sprawdzanie się na każdym typie kuchenki, od gazowej, przez elektryczną, ceramiczną i indukcyjną, szybkie nagrzewanie się dna i równomierne rozprowadzanie ciepła po całej jego powierzchni. Jedyną wadą, na jaką zwraca się w opiniach uwagę jest fakt, że większość takich patelni nie powinna być myta w zmywarkach.