Kiedy dni stają się krótsze i chłodniejsze, nie ma lepszego sposobu na poprawę nastroju niż aromatyczna, słodka przekąska. Crumble z płynną czekoladą w środku to idealny deser na jesienne wieczory, który doskonale komponuje się z filiżanką gorącej herbaty lub kawy.

Sekret tego przepisu tkwi w połączeniu gorącej, rozpływającej się czekolady z chrupiącą, maślaną kruszonką. Dzięki wykorzystaniu cukru trzcinowego, ciastka zyskują karmelową głębię smaku, a aromat cukru pięknie dopełnia słodycz czekolady. Dodatkowo, drobny cukier nadaje wypiekom idealną teksturę, czyniąc kruszonkę lekką, a jednocześnie chrupiącą.

SKŁADNIKI:

  • 200 gramów miękkiego masła
  • 200 cukru trzcinowego Dark Muscovado Diamant
  • 120 g Cukru drobnego Diamant
  • 1 jajko
  • 280 g mąki
  • cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 140 g czekolady
  • krem czekoladowy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Należy zacząć od przygotowania wsadu z kremu czekoladowego. Na papierze kuchennym formujemy łyżeczką niewielkie „kleksy” czekoladowe, a następnie umieszczamy je w zamrażarce na min. 30 min. Muszą być twarde, żeby łatwo móc je przełożyć do ciasta.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie ciasta. W misce umieszczamy: masło, cukier trzcinowy Dark Muscovado Diamant oraz Cukier drobny Diamant i mieszamy. Następnie dodajemy: jajko, mąkę, sól, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, sodę. Mieszamy całość.

Czekoladę kroimy na małe kawałeczki. 1/5 przygotowanej czekolady zostawiamy do posypania ciastek. Resztę dodajemy do masy, ponownie mieszamy, formujemy kulę, a następnie, zawiniętą w folię spożywczą przekładamy do lodówki. Ciasto musi schładzać się ok. 30 minut. Proces można skrócić o połowę, wkładając ciasto do zamrażarki.

Łyżką do lodów nabieramy porcję ciasta, tworzymy w niej zagłębienie, w którym umieszczamy zmrożony kleks z kremu czekoladowego. Domykamy ciastem, rozpłaszczamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując duże odstępy, ponieważ ciastka „rozlewają się” podczas pieczenia. Ciastka dekorujemy pozostałymi kawałkami czekolady. Odkładamy na 15 minut do zamrażalnika, a potem pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut. Pozostawiamy do przestygnięcia, wówczas lekko stwardnieją i staną się chrupiące oraz ciągnące.

Crumble z płynną czekoladą to deser, który nie tylko rozpieszcza kubki smakowe, ale także idealnie sprawdzi się podczas wieczornych spotkań z bliskimi, tworząc wyjątkową, ciepłą atmosferę.

Fot. i oprac. na podst.: mat. prasowe Diamant.