Serwowanie dań w odpowiedniej temperaturze jest bardzo ważne. W końcu od tego zależy ich smak, a w konsekwencji zadowolenie gości. Nikt nie lubi przecież jeść potraw, które wystygły znacznie bardziej, niż powinny. Jak jednak podtrzymać odpowiednią temperaturę posiłku w momencie, gdy do wydania masz nawet kilkadziesiąt porcji? Pomocny może okazać się w takiej sytuacji bemar gastronomiczny. Jego zastosowanie omówimy w naszym dzisiejszym poradniku.
Czym jest bemar gastronomiczny?
Bemar gastronomiczny swoją budową przypomina nieco wannę z własnym systemem grzewczym. Wykonany jest ze stali nierdzewnej. Do jego środka wlewa się wodę, a na wierzchu umieszcza pojemniki GN. Po włączeniu bemar zaczyna wytwarzać parę wodną, która ogrzewa żywność znajdującą się we wspomnianych pojemnikach. Temperaturę można dowolnie regulować za pomocą pokręteł urządzenia. Taki mechanizm pozwala na utrzymanie ciepła serwowanych dań przez dłuższy czas.
Należy jednak pamiętać o tym, że poszczególne typy potraw powinny być podawane w dedykowanej im temperaturze. Normy obowiązujące w gastronomii mówią o tym, że zupy powinny być serwowane w minimum 75 stopniach. Daniom głównym przypisuje się minimum 63 stopni. Jeśli chodzi o gorące napoje, to mowa o temperaturze wynoszącej przynajmniej 80 stopni. Warto również dodać, że przechowywanie posiłków w bemarze powinno odbywać się w co najmniej 75 stopniach. Taka temperatura pozwoli zapobiec rozwojowi bakterii, które mogą być niebezpieczne dla naszego zdrowia. Żywności w tym urządzeniu nie należy również zostawiać na dłużej niż 2h.
Rodzaje bemarów gastronomicznych
Bemar bez dwóch zdań powinien znaleźć się na wyposażeniu każdej instytucji zajmującej się żywieniem zbiorowym. Doskonale sprawdzi się w restauracjach, hotelach, pensjonatach, barach samoobsługowych, bistrach czy stołówkach. Zanim zdecydujesz się jednak na kupno bemaru, warto zastanowić się nad tym, jaki jego typ przyda Ci się najbardziej.
Sprzęt możemy podzielić ze względu na źródło ciepła. Wyróżniamy tu bemary elektryczne i gazowe. Urządzenia różnią się od siebie również typem konstrukcji. Do wyboru mamy np. bemary nastawne, które bez problemu można postawić w dowolnym miejscu na stole czy ladzie. Znajdziesz je do kupienia pod następującym linkiem: https://gastromix.pl/3198-bemary-nastawne. Innym rodzajem jest bemar wolnostojący oraz mobilny. Oba modele posiadają długie nogi. To, jaki typ urządzenia wybierzesz, zależy wyłącznie od Twoich potrzeb.